Malta interzice accesul navei umanitare Sea-Eye cu migranţi la bord. Ulterior schimbă macazul
alte articole
UPDATE: În final, cei 65 de migranţi aflaţi la bordul navei Alan Kurdi vor putea păşi pe teritoriul maltez şi de acolo vor fi transferaţi în alte state UE, a precizat guvernul maltez într-o declaraţie publicată duminică.
Niciunul dintre migranţi nu va rămâne în Malta, a afirmat premierul maltez Joseph Muscat, “pentru că acest caz nu este răspunderea autorităţilor malteze”. Trei persoane aflate la bordul navei au nevoie de atenţie medicală urgentă şi vor fi evacuate imediat, a adăugat el.
* * *
Forţele armate malteze au început să monitorizeze duminică nava umanitară Alan Kurdi, sub pavilion german, în timp ce aceasta naviga în direcţia naţiunii insulare, potrivit Deutsche Welle.
“Ei nu au permisiunea să pătrundă în apele teritoriale malteze”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei pentru agenţia de ştiri DPA.
Nava, operată de organizaţia umanitară germană Sea-Eye, are la bord 65 de migranţi. Anterior, ei au aşteptat în apropierea insulei italiene Lampedusa. Două nave cu migranţi la bord au sfidat recent autorităţile italiene şi au andocat fără permisiune în Lampedusa, înfuriindu-l pe ministrul de Interne populist Matteo Salvini.
Sea-Eye a declarat că poliţia italiană i-a blocat accesul, forţând nava să îşi schimbe cursul către Malta.
“Guardia di Finanza a transmis personal decretul lui Salvini: Portul este închis”, a precizat ONG-ul.
Nava Alan Kurdi poartă numele unui băiat sirian în vârstă de 3 ani, care s-a înecat în Mediterană în 2015. Imaginea trupului său, care a ajuns pe o plajă din Turcia, a devenit un simbol global al deceselor în rândul refugiaţilor.
După ce nava umanitară sub pavilion olandez Sea-Watch 3 a intrat într-o ambarcaţiune a poliţiei italiene pentru a putea pătrunde în portul Lampedusa, cu o săptămână în urmă, iar nava sub pavilion italian Alex a andocat sâmbătă fără permisiune, Salvini a promis că va majora amenzile pentru andocările ilegale de la 50.000 de euro la 1 milion de euro.
Căpitanul navei Sea-Watch 3, germanca Carola Rackete, a fost arestată la scurt timp după incident, declanşând un val de nemulţumire în rândul multor cetăţeni europeni.