Nava umanitară Sea Watch 3 intră cu forţa în portul italian Lampedusa, lovind o ambarcaţiune a poliţiei

Nava umanitară Sea Watch 3 (Giovanni Isolino/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.07.2019

Căpitanul navei umanitare Sea Watch 3, Carola Rackete, ar putea sta între 3 şi 10 ani în spatele gratiilor după ce a intrat cu forţa în portul italian Lampedusa, potrivit Deutsche Welle.

Sâmbătă, nava lui Rackete a intrat într-o ambarcaţiune mult mai mică a poliţiei italiene care i-a blocat calea spre port. Coliziunea a afectat ambarcaţiunea poliţiei, însă nimeni nu a fost rănit în incident.

“Ne-am pus în calea (navei) pentru a o împiedica să intre în port. Dacă am fi rămas pe loc, (nava Sea Watch 3) ne-ar fi distrus ambarcaţiunea”, a declarat un ofiţer de poliţie.

Nava umanitară, operată de organizaţia umanitară germană Sea Watch, a aşteptat să primească autorizaţie pentru andocare timp de peste 2 săptămâni, având la bord zeci de migranţi. Câteva persoane au primit acceptul de a debarca pentru a primi îngrijiri medicale, însă ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, a refuzat să permită celorlalţi 41 de migranţi să debarce pe teritoriul italian până când alte ţări UE vor promite că îi vor primi pe teritoriul lor.

Sâmbătă dimineaţa, căpitanul de origine germană, a anunţat că va andoca în portul Lampedusa fără autorizaţie.

“Chiar dacă în (această) după amiază procurorii au deschis o investigaţie împotriva mea, în acelaşi timp ne-au anunţat că nu vor lua măsuri pentru a-i aduce pe uscat pe migranţii salvaţi”, a susţinut Rackete într-o declaraţie video postată pe Twitter. “Aceasta înseamnă că încă aşteptăm o soluţie, dar din păcate nu se zăreşte la orizont”.

“Am decis să intru în port, care este liber noaptea, pe cont propriu”, a adăugat aceasta.

Ea a fost arestată după ce a lovit ambarcaţiunea de patrulă a poliţiei şi după ce a andocat în portul insulei. Potrivit rapoartelor media locale, este acuzată că a “opus rezistenţă în faţa unei unei navei de luptă”.

Liderul populist Salvini a lăudat arestarea căpitanului “care încalcă legea”.

“Misiune îndeplinită. Nava pirat confiscată, amendă maximă pentru ONG-ul străin”, a scris el pe Twitter.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Salvini a criticat de asemenea echipajul navei Sea Watch 3 pentru că a riscat vieţile poliţiştilor.

“Este frumos să spună 'salvăm vieţi', însă aproape că au ucis oameni care şi-au făcut datoria”, a afirmat el.

“Acesta este un act criminal şi un act de război”.

Un judecător italian va decide în aceste zile dacă Rackete, în vârstă de 31 de ani, ar trebui să fie aruncată în spatele gratiilor. Guvernul italian este pregătit să o deporteze în aşteptarea unei decizii a instanţei, potrivit lui Salvini.

Mass media italiană a declarat că Rackete a cerut scuze poliţiştilor pentru că a intrat în ambarcaţiunea lor.

Premierul italian Giuseppe Conte a precizat că Rackete ar fi putut să navigheze în multe alte porturi din Mediterană pentru a primi permisiunea de andocare şi a acuzat-o că a recurs la un “şantaj politic… folosind 40 de persoane”, potrivit publicaţiei Time.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor