Italia şi Slovenia formează patrule de frontieră mixte pentru a reduce migraţia ilegală

Ambarcaţiune cu imigranţi şi refugiaţi se află în largul insulei italiene Lampedusa, 24 mai 2017. (Chris McGrath/Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2019

Italia şi Slovenia au lansat împreună un serviciu de patrulă de-a lungul celor 200 km de graniţă comună cu scopul de a reduce fluxul de sosiri ilegale în Italia.

Controalele au început luni dimineaţă de la fostul punct de trecere a frontierei Lipizza, în municipalitatea slovenă Sesana, iar agenţii Poliţiei de Frontieră italiană şi slovenă au călătorit împreună în aceleaşi vehicule de patrulă.

Noile patrule mixte se efectuează conform prevederilor unui memorandum de înţelegere încheiat între Roma şi Ljubljana cu privire la cooperarea transfrontalieră. Documentul a fost semnat recent de şefii departamentelor de imigraţie şi frontieră din cadrul celor două guverne.

Memorandumul “are la bază experienţa pozitivă obţinută din forme similare de cooperare transfrontalieră care au fost deja lansate de către Departamentul pentru Securitate Publică cu poliţia altor ţări învecinate precum Austria, Elveţia şi Franţa”, a susţinut într-o declaraţie Ministerul italian de Interne.

Declaraţia a mai susţinut că acordul cu Slovenia “va face posibilă intensificarea activităţilor împotriva migraţiei ilegale de-a lungul ‘rutei Balcanice’, care, de ceva timp, a înregistrat reluarea fluxurilor de migranţi care – prin Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Slovenia – ajung în Friuli Venezia Giulia”.

Săptămâna trecută, ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, a discutat despre posibilitatea construirii unui zid de-a lungul graniţei slovene pentru a opri migraţia ilegală din Balcani.

Un proiect similar adoptat de premierul ungar Viktor Orban a redus numărul migranţilor ilegali cu 99%, după ce Ungaria s-a confruntat cu o activitate intensă pe aşa-numita rută Balcanică.

“Ruta Balcanică a fost redeschisă”, a precizat Salvini, al cărui partid Liga a obţinut o victorie convingătoare în cadrul alegerilor europene recente, în mare parte datorită poziţiei dure împotriva migraţiei ilegale.

“Dacă fluxul migratoriu nu se opreşte, atunci ca măsură extremă nu excludem să punem bariere fizice la frontieră”, a susţinut el.

Salvini a impus deja controale mai dure de-a lungul graniţei estice, în apropierea oraşului Trieste, cu ajutorul guvernatorului din Friuli, Massimiliano Fedriga, de asemenea membru al Ligii.

Drept urmare, începând cu luna ianuarie, poliţia italiană a fost capabilă să prindă aproximativ 1.500 de migranţi ilegali care au încercat să pătrundă în Italia prin vechea rută Balcanică.

De asemenea, potrivit unui decret aprobat în luna iunie, Ministerul de Interne al Italiei are autoritatea să refuze accesul în apele teritoriale italiene al navelor pe care le consideră a fi un risc la securitatea sau ordinea publică şi le poate amenda.

În cel mai recent incident privind migraţia ilegală, o navă umanitară operată de organizaţia umanitară germană Sea Watch a sfidat interdicţia impusă de Roma privind andocarea în portul din Lampedusa şi a andocat în mod forţat, în acest proces lovind o ambarcaţiune a poliţiei care i-a blocat calea. Nimeni nu a fost rănit, ambarcaţiunea poliţiei a suferit unele pagube şi căpitanul navei umanitare a fost arestat. Nava Sea Watch 3 avea la bord câteva zeci de migranţi salvaţi din largul Mediteranei în urmă cu peste 2 săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor