Liderii sud-europeni critică navele care salvează imigranţi
alte articole
Liderii sud-europeni au cerut vineri ca navele ONG-urilor care salvează imigranţi în Marea Mediterană să respecte legea internaţională şi să nu obstrucţioneze paza de coastă libiană, potrivit Deutsche Welle.
Liderii din Cipru, Franţa, Grecia, Italia, Malta, Portugalia şi Spania au mai precizat într-o declaraţie comună, publicată la un summit desfăşurat în Valletta, că "eforturile de a submina modelul de afaceri al traficanţilor de persoane trebuie îmbunătăţite în continuare, cu scopul de a preveni pierderea tragică de vieţi omeneşti".
Italia şi Malta au adoptat o poziţie strictă împotriva navelor umanitare care salvează imigranţi, susţinând că acestea ajută traficanţii de persoane şi îi ispitesc pe imigranţi să întreprindă călătorii periculoase pe mare din Africa de Nord spre Europa. ONG-urile susţin că navele lor de salvare nu au ca efect creşterea numărului de persoane care doresc să traverseze Mediterana.
Declaraţia comună de la summit - care cere tuturor ambarcaţiunilor care operează în Mediterană să respecte "legile internaţionale aplicabile şi să nu obstrucţioneze operaţiunile pazei de coastă libiene" - a fost publicată în condiţiile în care nava umanitară Sea Watch 3, operată de germani şi implicată în operaţiuni de salvare de imigranţi, se afla în largul insulei italiene sudice Lampedusa cu 53 de imigranţi la bord.
Nava germană a fost oprită să intre în porturile italiene după ce a salvat imigranţii în largul coastei Libiei. Anterior, tot vineri, Sea Watch a cerut susţinătorilor săi să semneze o petiţie care cere oraşelor germane să accepte imigranţii.
Cel mai recent impas care implică o navă umanitară cu imigranţi la bord are loc după ce, la începutul acestei săptămâni, guvernul italian a emis un decret în baza căruia navele care salvează imigranţi în largul mării nu au voie să pătrundă în apele teritoriale italiene şi în baza căruia ar putea fi aplicate amenzi şi confiscate ambarcaţiuni dacă acestea refuză să se conformeze ordinelor.
În plus, liderii din cele şapte state UE au cerut un suport politic şi economic mai mare pentru Libia şi ONU pentru gestionarea imigranţilor, precum şi o încetare imediată a focului în ţara africană răvăşită de un război civil.
UE a susţinut paza de coastă libiană în eforturile sale de a împiedica imigranţii să pornească în călătorii peste Mediterană. Politica este controversată din cauza condiţiilor teribile din taberele de imigranţi şi a abuzurilor răspândite privind drepturile omului în Libia.
Summitul din Malta a urmărit să creeze un front economic şi politic unit înaintea întâlnirii de săptămâna viitoare a Consiliului European.
Schimbarea climatului, imigraţia şi politicile sociale s-au aflat printre problemele adresate la întâlnirea din Valletta, precum şi alegerea noilor şefi ai Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene.