Majoritatea actelor de spionaj cibernetic aparţin hackerilor chinezi

Chinezi la un internet cafe in Beijing
Chinezi la un internet cafe in Beijing (Gou Yige / Getty Images)

Hackerii afiliaţi guvernului chinez au fost în 2012 de departe cei mai energici şi de succes spioni cibernetici din toată lumea, potrivit unui raport ce va fi publicat marţi, potrivit The Washington Post.

Deşi hackerii sunt motivaţi în general de câştiguri financiare, China a dominat categoria spionajului cibernetic afiliat statului privind proprietatea intelectuală. Raportul a fost realizat de Echipa RISK a companiei Verizon, împreună cu 18 parteneri, inclusiv oficiali din Statele Unite şi mai multe guverne străine.

Din cele 120 de incidente de spionaj cibernetic guvernamental investigate, 96 au fost în China, iar sursa celorlalte patru este necunoscută. Oficialii chinezi au negat acuzaţiile că guvernul de la Beijing ar fi una dintre principalele surse de spionaj cibernetic şi au spus că intruziunile care par să fie produse de la adrese de internet aflate pe teritoriul Chinei au de fapt altă locaţie.

Concluziile raportului Verizon coincid cu descoperirile Estimării Naţionale Informatice, un document realizat de agenţii de informaţii americane, care descriu China ca neobişnuit de agresivă în spaţiul cibernetic. Alte acte de spionaj cibernetic au fost conduse de guvernele Rusiei, Israelului şi Franţei, dar nu la proporţiile spionajului întreprins de China.

Analiza Verizon a identificat 44 de milioane de documente compromise în urma unui număr de 621 de scurgeri de date în 2012, din care 19% au fost rezultatul spionajului cibernetic afiliat guvernelor. Instituţiile de retail au fost cel mai des victimele scurgerilor de informaţii, iar hackerii au provenit cel mai frecvent din România, Statele Unite, Bulgaria şi Rusia.