Cade capul directorului FBI James Comey

Un nou episod al războiului care are loc în culisele agenţiilor de informaţii americane. Preşedintele american l-a concediat, în mod surprinzător, pe directorul FBI, care a condus agenţia însărcinată cu investigarea legăturilor campaniei lui Trump cu Rusia. Acţiunea a declanşat valuri de şoc în Washington, mai ales printre democraţi.
James Comey (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
10.05.2017

“Chiar dacă apreciez că m-aţi informat, în trei ocazii separate, că nu sunt investigat, totuşi, sunt de acord cu concluzia Departamentului de Justiţiei că nu sunteţi capabil să conduceţi în mod eficient Biroul”, a susţinut preşedintele american Donald Trump într-o scrisoare trimisă marţi lui James Comey, directorul FBI.

Concedierea lui Comey are loc, aparent, la recomandarea Procurorului General al SUA, Jeff Sessions, şi a adjunctului său, Rod Rosenstein.

Casa Albă a publicat un memorandum scris de Rosenstein, care include argumentele administraţiei Trump pentru concedierea lui Comey: “Nu pot să apăr modul în care directorul a tratat investigaţia asupra emailurilor secretarului Clinton şi nu pot înţelege refuzul său de a accepta concluzia aproape unanimă că el a făcut o greşeală”, a scris Rosenstein.

Este necesar să restabilim “încredere publică” în FBI după câteva luni tumultuoase, susţine o declaraţie a Casei Albe. Casa Albă a declarat că va începe imediat să caute o persoană potrivită pentru funcţia de director al FBI.

Comey, în vârstă de 56 de ani, a fost numit de fostul preşedinte Barack Obama la conducerea FBI în 2013, pentru un mandat de 10 ani. Comey a petrecut 3 decenii în sectorul aplicării legii.

Este doar cel de-al doilea caz în istoria Statelor Unite când un preşedinte concediază un director al FBI. Primul caz a avut loc în 1993, când fostul preşedinte Bill Clinton l-a concediat pe William Sessions din cauza unor presupuse greşeli etice.

Comey stânjenit de ancheta împotriva lui Hillary Clinton

Comey a depus mărturie săptămâna trecută în faţa Comisiei Juridice a Senatului SUA, pentru a-şi apăra maniera în care a tratat ancheta privind emailurile piratate ale candidatului prezidenţial democrat Hillary Clinton în timpul alegerilor prezidenţiale americane de anul trecut.

Anunţul de marţi privind concedierea acestuia are loc, de asemenea, după ce FBI a corectat o propoziţie în declaraţia sub jurământ făcută de Comey săptămâna trecută la Capitol Hill.

Comey a declarat politicienilor că Huma Abedin, mâna dreaptă a fostului secretar de stat Clinton, a trimis “sute şi mii” de emailuri către laptop-ul soţului ei, inclusiv unele care conţineau informaţii secrete.

Dar, marţi, FBI a declarat într-o scrisoare de două pagini, adresată Comisiei Juridice a Senatului, că doar un număr mic de emailuri găsite pe acel laptop fuseseră trimise de Huma Abedin, în timp ce majoritatea fuseseră arhivate de pe alte dispozitive electronice. Majoritatea emailurilor de pe laptop care conţineau informaţii secrete nu erau rezultatul redirecţionării lor [de către Abedin], a precizat FBI.

Cu toate acestea FBI a omis să spună cum ajunseseră pe laptopul lui Anthony Wiener, soţul Humei Abedin informaţii secrete chiar şi arhivate.

Omisiunile din scandalul Anthony Weiner şi legăturile evidente ale cazului cu Huma Abedin şi prin consecinţă, Hillary Clinton, au stârnit numeroase teorii conspiraţioniste, precum şi o mare neîncredere în conducerea FBI.

Fostul director FBI James Comey a fost acuzat, în timpul campaniei elecotrale trecute, că a refuzat să recomande urmărirea fostului secretar de stat american, Hillary Clinton, pentru divulgarea de secrete de stat, pe motiv că aceasta ar fi comis ilegalităţile "neintenţionat".

Cu câteva zile în urmă, Hillary Clinton, care după înfrângerea în alegeri a păstrat o tăcere precaută, a apărut în cadrul unui eveniment public şi l-a învinuit pe Comey pentru rezultatul catastrofal obţinut în alegeri.

Cu 11 zile înainte de data alegerilor, Comey a redeschis ancheta privitoare la utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de mail privat nesecurizat, pentru copmunicarea de informaţii secrete. Directorul FBI a redeschis ancheta pentru numai câteva zile în momentul în care independent de scandalul Clinton, în New York a început ancheta asupra delictelor de natură sexuală comise de Anthony Weiner. Laptopul acestuia a fost confiscat ca probă - dar informaţiile secrete găsite pe el au implicat-o instantaneu pe Huma Abedin şi Hillary Clinton.

Deşi James Comey a re-închis la scurt timp ancheta asupra lui Hillary Clinton, acţiunile sale au distrus cota de popularitate a candidatului democrat şi au atras atenţia asupra războiului de culise care se petrecea în serviciile secrete ale SUA şi în special în FBI.

Redeschiderea anchetei

Miercurea trecută, Comey şi-a apărat decizia de a redeschide ancheta asupra emailurilor lui Hillary Clinton cu doar câteva zile înaintea alegerilor din noiembrie 2016, dar a afirmat că “i se face greaţă” dacă s-ar gândi că acea decizie ar influenţa rezultatul alegerilor.

De asemenea, Comey a încălcat tradiţia, discutând cazul şi etichetând-o pe Clinton ca fiind “neglijentă” în ceea ve priveşte modul în care a tratat informaţiile secrete.

Democraţii au susţinut că decizia lui Comey de a redeschide ancheta ar fi putut să fie motivată politic şi că l-a ajutat pe Trump să câştige alegerile.

Comey a declarat comisiei Senatului că FBI a redeschis ancheta după ce agenţii au descoperit un număr suplimentar de emailuri care conţineau informaţii secrete ce au fost redirecţionate de Huma Abedin către soţul ei, care nu era autorizat să le vadă.

În urmă cu câteva zile, Clinton a declarat că acţiunile lui Comey, interferenţa ruşilor şi publicarea de către website-ul WikiLeaks a unui mare număr de emailuri piratate ale taberei democrate au contribuit parţial la înfrângerea ei în alegerile prezidenţiale.

Donald Trump, pe de altă parte, a întâmpinat un adevărat război mediatic din partea serviciilor şi a FBI după ce a devenit preşedinte, fiind deseori acuzat de colaborare cu serviciile ruse de spionaj şi de susţinere din partea lui Vladimir Putin. Învinuirile, venite în principal din partea liderilor democraţi Barack Obama, Nanci Pelosi şi Hillary Clinton, au găsit ecou în cardul conducerii CIA - la John Brennan un protejat al lui Barack Obama, cu care împărtăşea idealuri comuniste - şi parţial FBI - James Comey care a păstrat totuşi o atitudine mult mai precaută.

Trump a reacţionat afirmând pe Twitter: “Comey a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată lui Hillary Clinton, având în vedere că acesta i-a dat mână liberă să facă multe manevre rele. Pretinsa poveste Trump/Rusia a fost o scuză folosită de către democraţi ca justificare pentru pierderea alegerilor. Dar poate că Donald Trump a avut pur şi simplu o campanie grozavă?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor