Maia Sandu: SIS a fost utilizat, în anumite cazuri, în beneficiul unor interese înguste, nu în interes naţional

Maia Sandu la şedinţa Colegiului SIS, 19.02.2021 (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
19.02.2021

„Ameninţarea majoră la adresa statului Republica Moldova este corupţia, în special la nivel înalt, care face ţara mai săracă, vulnerabilă şi slabă. Pe parcursul timpului, SIS a fost utilizat în anumite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes naţional.

Eu nu voi tolera asemenea abordări. Şi acum, mai mult ca niciodată, este necesar să muncim pentru a reclădi încrederea cetăţeanului în instituţiile statului”, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul şedinţei lărgite a Colegiului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în cadrul căreia a fost prezentat raportul activităţii instituţiei pentru 2020 şi priorităţile stabilite pentru 2021.

Şefa statului a reiterat poziţia principială în ceea ce ţine de reforma instituţiei, pe care o va susţine împreună cu echipa de la Preşedinţie.

„Voi repeta mesajul pe care îl am pentru toţi funcţionarii publici - în mine găsiţi un sprijin. Şi eu, şi colegii mei vom susţine reforma instituţiei, astfel încât oamenii demni şi integri să fie promovaţi şi nimeni să nu-i oblige să acţioneze contrar legii. Republica Moldova are nevoie de un Serviciu de Informaţii puternic, proactiv şi eficient”, a punctat Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, în cadrul şedinţei, directorul SIS, Alexandru Esaulenco, a afirmat că printre obiectivele strategice ale instituţiei pentru 2021 se regăseşte combaterea fenomenului corupţiei ce subminează securitatea naţională, în special în instituţiile de stat şi în sectorul justiţiei.

De asemenea, o atenţie deosebită se va acorda infracţiunilor de contrabandă în proporţii deosebit de mari, spălării banilor, deturnării fondurilor publice, compromiterii proiectelor investiţionale din fonduri externe etc.

La şedinţă au mai participat prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate Ana Revenco, Secretar general al consiliului suprem de securitate, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Sergiu Sîrbu, membri ai Colegiului şi conducătorii subdiviziunilor instituţiei.

Colegiul reprezintă organul suprem de control şi dirijare al SIS, care adoptă decizii asupra celor mai importante probleme ale instituţiei şi determină direcţiile prioritare de activitate ale subdiviziunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor