Partidul striveşte: Magnatul Jimmy Lai din Hong Kong acuzat în al treilea proces

Jimmy Lai, magnatul anticomunist din Hong Kong, plimbat în cătuşe la ordinul Partidului
Jimmy Lai, magnatul anticomunist din Hong Kong, plimbat în cătuşe la ordinul Partidului (Vernon Yuen/AFP/Getty Images)

Magnatul media Jimmy Lai, din Hong Kong, care a intrat în vizorul autorităţilor Chinei pentru sprijinul acordat demonstraţiilor pro-democraţie din 2019, este, mai nou, supus unui val de procese intentate de Partidul Comunist Chinez.

Arestat deja într-un proces în care este acuzat de fraudă - şi în altul în care este acuzat de colaborare cu forţele externe Chinei - în temeiul unei legi de aşa-zisă securitate naţională impuse de comuniştii chinezi asupra oraşului Hong Kong - Jimmy Lai, în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei mai curajoşi oameni de afaceri din centrul financiar al Asiei de sud-est, este suspect într-un nou proces.

De data aceasta, Partidul îl acuză pe Lai că ar fi ajutat la evadarea unuia dintre cei 12 locuitori din Hong Kong care au încercat să fugă din ţară cu o barcă spre Taiwan, unde intenţionau să ceară azil politic

Citiți și Hong Kong: Magnatul Jimmy Lai rămâne iar fără cauţiune

Paza de coastă a Chinei i-a capturat pe cei 12 fugari în august, în timp ce încercau să fugă din Hong Kong într-o barcă despre care se crede că se îndrepta spre Taiwan.

Cei 12 au fost închişi în China continentală până la un proces care a avut loc la sfârşitul lunii decembrie. Zece au fost condamnaţi cu termene cuprinse între şapte luni şi trei ani de închisoare pentru trecerea ilegală a frontierei sau pentru că au ajutat la organizarea tentativei, în timp ce alţi doi - minori - au fost trimişi înapoi în Hong Kong.

Ziarele au vehiculat ideea că Andy Li, unul dintre cei 12, este cel pe care Lai l-ar fi ajutat, deşi poliţia din HK nu a făcut comentarii cu privire la această supoziţie.

Citiți și Partidul îşi face de cap în Hong Kong: Joshua Wong, rearestat - acuzat de încălcarea legii de aşa-zisă securitate naţională

Beijingul a impus noua lege de securitate asupra Hong Kong-ului în iunie anul trecut, după ce a fost votată la Beijing de un Congres Naţional al Poporului, cu rol pur formal.

China a introdus legislaţia profitând de domolirea protestelor din Hong Kong survenită pe fondul impunerilor asupra libertăţii de mişcare legate de izbucnirea pandemiei virusului Wuhan.

Jimmy Lai, unul dintre cei mai respectaţi oameni de afaceri din Hong Kong, este cunoscut pentru sentimentele sale profund anti-comuniste şi pentru sprijinul financiar acordat protestatarilor anticomunişti, deseori folosind propriile fonduri.

Citiți și Hong Kong: Mogulul media anti-comunist Jimmy Lai rămâne în arest. I s-a refuzat pentru a doua oară cauţiunea

Lai este cel mai proeminent om de afaceri pus sub acuzare în temeiul noii legi de aşa-zisă "securitate naţională". Magnatul a fost acuzat pentru declaraţiile pe care le-a făcut în 30 iulie şi 18 august, când a solicitat ajutor străin în sprijinul democraţiei din Hong Kong, în timpul unor vizite la Washington. Lai a subliniat cu ocazia respectivă că şi-a expediat familia din Hong Kong pentru a-i feri de furia Partidului Comunist Chinez şi că se va întoarce în centrul financiar, ştiind că regimul comunist îl va acuza în temeiul noii legi şi că datorează acest lucru democraţiei oraşului Hong Kong.

Citiți și Poliţia din Hong Kong mai face o percheziţie în biroul proprietarului publicaţiei Apple Daily

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe