Produsele petroliere s-au scumpit a patra oară în două luni. PAS cere implicarea SIS şi a Consiliului Suprem de Securitate

Staţie pompă de benzină
Staţie pompă de benzină (gov.md)

Deputatul PAS Radu Marian a solicitat, joi, revizuirea urgentă a Metodologiei de calculare a preţurilor, implicarea Consiliului Suprem de Securitate şi SIS în investigarea „înţelegerilor de cartel” şi a „majorărilor nejustificate ale combustibilului” în Republica Moldova. „Bătaia de joc în domeniul petrolier continuă. Preţul la produsele petroliere a crescut a patra oară în doar două luni.”

În cadrul unui briefing de presă, acesta a declarat că de la 15,55 lei pentru un litru de benzină 95 în decembrie 2020, s-a ajuns la peste 18 lei săptămâna aceasta, adică o creştere cu aproape 20%. Parţial, aceste majorări se pot explica prin majorarea preţurilor la petrol pe pieţele internaţionale şi prin majorarea accizelor.

„Dacă comparăm evoluţia de la noi cu evoluţia preţurilor din alte ţări din regiune, vom constata că majorările din Moldova sunt exagerate. În România, de exemplu, ritmul de creştere a preţului la benzină a fost de 2 ori mai mic decât la noi în aceeaşi perioadă”, a precizat deputatul.

În opinia parlamentarului, petroliştii fac ce vor pentru ca instituţiile statului responsabile de domeniu nu îşi fac treaba deşi ANRE şi Consiliul Concurenţei instituţiile cheie de reglementare, au şefi care primesc şi 70 mii de lei pe lună.

Cu toate acestea, ANRE se scuză că nu poate face nimic atât timp cât tarifele sunt ajustate de petrolişti în limita rentabilităţii de 10%. Dar ceea ce nu zice ANRE este faptul că metodologia de formare a preţurilor la combustibil este extrem de permisivă şi liberală pentru petrolişti.

Aceste instituţii sunt încă conduse de oameni corupţi şi incompetenţi, puşi acolo de Plahotniuc şi menţinuţi în funcţie de actualul Parlament compromis, a adăugat Marian, notând că ele se află sub control parlamentar şi trebuie curăţate.

„Dar nu avem cum să le curăţăm cu acest Parlament controlat de Şor şi PSRM. Încă un motiv pentru care avem nevoie de anticipate şi de un alt legislativ”, a subliniat deputatul PAS care a cerut demisia directorilor ANRE şi Consiliului Concurenţei „dacă în perioada imediat următoare nu vin cu soluţii. În caz contrar, fracţiunea PAS va organiza proteste.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe