Maia Sandu: R. Moldova respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi Transnistria

Europa de Est riscă să fie din nou împărţită în sfere de influenţă. Ultima încercare se referă la o tranzacţie de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată în mod special Ucrainei, afirmă Maia Sandu.
Maia Sandu, premierul R. Moldova (gov.md)
Ştefan Sârbu
23.08.2019

În cadrul conferinţei anuale organizate joi, 22 august, de Valdas Adamkus, fost preşedinte al Lituaniei, premierul Maia Sandu a declarat că alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menţine ţara într-o zonă gri între Est şi Vest şi ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE.

„Trebuie să combatem infracţiunile şi contrabanda care au avut loc prin intermediul acestei regiuni cu participarea foştilor oficiali moldoveni, să asigurăm libertatea de mişcare şi respectarea drepturilor omului, să deschidem oportunităţi economice şi să oferim regiunii diverse stimulente economice bazate pe producţie şi comerţ, nu pe contrabandă şi fraudă. Doar atunci putem analiza o soluţionare politică a conflictului”, a adăugat premierul.

Maia Sandu a notat că niciun conflict – fie îngheţat, ca în cazul regiunii transnistrene, fie în curs de desfăşurare, precum în cazul Donbass – nu ar trebui utilizat pentru a limita suveranitatea şi alegerea suverană a statelor postsovietice.

Şefa cabinetului de miniştri de la Chişinău a subliniat că ţările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice. „Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărţi din nou Europa de Est în sfere de influenţă. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacţie de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată şi altor state din regiune, în mod special Ucrainei.”

Prim-ministrul a ţinut să sublinieze că actualul guvern moldovean se opune categoric unor astfel de intenţii şi idei, indiferent de forma şi maniera lor. Acest lucru a cauzat îngrijorare printre vecinii noştri şi principalii parteneri strategici - Ucraina şi România - care sunt foarte preocupaţi de tentativele de a utiliza Moldova drept teren de încercare pentru împărţirea ţărilor din regiune în sfere de influenţă.

„Sunt recunoscătoare partenerilor noştri occidentali pentru respingerea hotărâtă a ofertelor de a se implica în astfel de tranzacţii, care ameninţă să cufunde regiunea în haosul unei competiţii dintre marile puteri. Vă îndemn pe toţi să respingeţi cu fermitate orice plan de acest fel”, a punctat premierul.

În concluzie, Maia Sandu a specificat că nimeni nu poate atribui unei ţări statutul de zonă-tampon. După experienţa dureroasă din trecut, Europa a învăţat o lecţie că astfel de tranzacţii duc la dezastru. O Europa întreagă şi liberă înseamnă că ţările din fosta Uniune Sovietică, ca şi ţările baltice anterior, trebuie să aibă dreptul să îşi realizeze aspiraţiile fără ingerinţă externă! Pentru Moldova, această aspiraţie şi interesul naţional fundamental reprezintă integrarea europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor