75 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Expert: „Concertul grandios” organizat de Dodon expune oamenii pericolului iminent după explozia din Rusia

Referindu-se la acţiunile anunţate de Igor Dodon în perioada 23-25 august, Veaceslav Negruţă arată că situaţia este exact ca în 1986, când după explozia din 26 aprilie, secretizată de autorităţi, toţi au fost băgaţi pe 1 mai în pieţe să defileze şi să aducă plecăciune regimului sovietic.
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că în perioada 23-25 august va organiza mai multe acţiuni dedicate celei de-a 75-a aniversări a eliberării Moldovei de fascism. În ziua de 24 august, cu ocazia eliberării Chişinăului va fi prezentat în premieră filmul documentar „Operaţiunea Iaşi-Chişinău. Istoria Moldovei”, urmat de un „concert grandios” în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

„Evenimente de comemorare a ostaşilor căzuţi în luptele de eliberare a Moldovei vor avea loc în mai multe oraşe din ţară, inclusiv cu participarea mea în oraşele Comrat, Hînceşti, Ştefan-Vodă”, a adăugat preşedintele.

În context, Veaceslav Negruţă, expert la Transparency Internaţional Moldova a ţinut să atenţioneze că mai multe ţări din preajmă sunt în alertă după explozia produsă în Rusia şi tăinuită de autorităţi. După o perioadă prea lungă, chiar şi în Rusia a început evacuarea oamenilor din zona direct afectată. Doar Dodon organizează concerte şi invită lumea să se expună unor pericole iminente în zilele următoare.

Expertul susţine că situaţia este exact ca în 1986, când după explozia din 26 aprilie, ţinută secret de autorităţi, toţi, cu mic şi mare, au fost băgaţi pe 1 mai în pieţe să defileze şi să aducă plecăciuni regimului de atunci. „Dodon scoate panourile şi opreşte-ţi concertele! E pericol real pentru sănătatea oamenilor şi a societăţii. Nu mai dezbina lumea! Lasă PR-ul ieftin făcut pe seama istoriei care nu-ţi aparţine.”

La începutul lunii august un grup de intelectuali de la Chişinău au ţinut să sublinieze că organizând festivităţi cu ocazia a 75 de ani de la operaţiunea Iaşi-Chişinău, Dodon va proslăvi şi elogia regimul sovietic care a omorât şi persecutat mii de basarabeni. Consecinţele Operaţiunii Iaşi-Chişinău trebuie comemorate, nu sărbătorite, au notat intelectualii chemând la organizarea unei acţiuni de comemorare a tragediei naţionale.