Maia Sandu: În justiţie nu există o masă critică de oameni care să vrea să cureţe sistemul

Sistemul de justiţie nu vrea să se reformeze, de aceea judecătorii şi procurorii corupţi şi laşi urmează a fi înlocuiţi integral cu specialişti tineri, şcoliţi şi integri, susţine Maia Sandu.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)

Prim-ministrul Maia Sandu constată că nici în procuratură, nici în sistemul judecătoresc din Republica Moldova nu există o masă critică de oameni care să vrea să cureţe sistemul.

În cadrul unui briefing de presă, premierul a amintit că după douăzeci şi trei de zile de când s-a adresat celor 660 de procurori să-şi îndeplinească misiunea şi să reacţioneze la zecile şi sutele de ilegalităţi, aceştia nu au făcut nimic.

„În aceste zile ar fi putut fi investigate zeci de scheme de corupţie prin care se fură banul public şi care pun în pericol interesul naţional. A fost mai mult decât suficient ca să înţelegem un lucru foarte grav – procurorii existenţi nu au de gând să-şi facă datoria”, a adăugat Maia Sandu, precizând că este nevoie de cât mai mulţi procurori şi judecători noi ca să reformeze sistemul, să-l schimbe din temelie. „Tineri, şcoliţi, integri. Ca să-i înlocuiască pe majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pe toţi cei corupţi şi laşi.”

În contextul în care sistemul nu vrea să se reformeze, iar judecătorii şi procurorii urmează a fi înlocuiţi integral, premierul a menţionat că este insuficient ca în sistem să vină doar 20 de procurori şi 20 de judecători pe an, solicitând creşterea de 2 - 3 ori a numărului de persoane care urmează a fi instruite de către Institutul Naţional al Justiţiei începând cu anul 2019.

Totodată, Maia Sandu a atenţionat că în anii de activitate Institutul nu şi-a atins scopul, dacă este analizată situaţia catastrofală din sistemul justiţiei. Atât pregătirea iniţială, cât şi formarea continuă fiind sub orice standarde, de aceea prim-ministrul a cerut demisia imediată a conducerii acestei instituţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe