Maia Sandu, către Consiliul Suprem de Securitate: Răbdarea oamenilor a ajuns la limită, opriţi corupţia, începeţi să faceţi ordine în instituţii

Până acum în R. Moldova s-a văzut mai multă fărădelege decât aplicarea legii. „Le-am promis oamenilor că vom curăţa ţara de corupţie şi mort-copt asta vom face”, a afirmat Maia Sandu.
Maia Sandu, la şedinţa CSS
Maia Sandu, la şedinţa CSS (presedinte.md)

În cadrul primei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în noua componenţă, preşedintele Maia Sandu a criticat dur activitatea instituţiilor Republicii Moldova care trebuie să asigure securitatea statului şi să lupte cu corupţia. „Nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupţie mare şi abuzuri majore, tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de corupţie.”

În lipsa unei majorităţi responsabile în parlament, în condiţiile unui guvern în exerciţiu, în situaţia în care multe dintre instituţiile Republicii Moldova sunt controlate de grupări corupte, CSS va fi platforma unde se vor discuta riscurile interne şi externe la adresa securităţii statului, se vor lua decizii cu privire la acţiunile necesare pentru oprirea schemelor de corupţie care subminează funcţionarea statului, a declarat Maia Sandu.

Totodată, şeful statului a ţinut să atenţioneze că R. Moldova are faima de cea mai coruptă ţară din regiune, întrucât nicăieri în lume nu s-a furat doar printr-o singură schemă 12% din PIB. „Puteţi verifica statistica internaţională. Nicăieri în altă parte nu s-au spălat bani în sumă de câteva ori mai mare decât PIB-ul ţării.”

Redăm mesajul integral al preşedintelui R.Moldova în partea publică a şedinţei CSS publicat pe site-ul Preşedinţiei:

„Nu este o noutate că corupţia, şi în special corupţia mare, reprezintă cel mai mare pericol la adresa statului şi a bunăstării cetăţenilor. În ultimii 30 de ani cetăţenii Republicii Moldova au fost furaţi în mod sistematic de un grup de hoţi, chiar criminali aş spune, conectaţi cu politicul şi cu justiţia. Poftele nelimitate ale acestor hoţi protejaţi de lege au sărăcit sute de mii de oameni şi au alungat din ţară un milion de oameni.

Între timp, ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituţii menite să facă justiţie, să prevină şi să combată corupţia, s-au elaborat o sumedenie de strategii şi legi, pe hârtie avem cea mai sofisticată infrastructură instituţională de combatere a corupţiei, cetăţenii plătesc salarii mari angajaţilor acestor instituţii – da, mari în comparaţie cu salariul mediu pe economie, în timp ce corupţia creşte şi înfloreşte, nu reuşim să ducem contul cazurilor de corupţie, presa abundă de informaţii despre aceste cazuri, iar oamenii sunt copleşiţi de atâtea scheme şi fraude. În tot acest dezastru nu se vede niciun efort cât de plăpând, cât de mic al instituţiilor noastre care să demonstreze că ele au început să se apuce de lucru. Niciunul.

Am văzut că unii dintre conducătorii instituţiilor de drept ne recomandă să ne căutăm de treaba noastră – să rezolvăm problemele economice şi sociale ale cetăţenilor şi să nu ştirbim din independenţa instituţiilor de justiţie şi a celor care trebuie să combată corupţia.

Vreau să vă comunic că este foarte greu să ai grijă de oameni când bugetul statului e furat permanent, atunci când se scot miliarde de lei din banii publici, prin scheme în sistemul bancar, prin scheme la achiziţii publice sau prin alte fraude. Atunci când nu se face nimic pentru a opri contrabanda, evaziunea fiscală – atunci nu ajung bani nici pentru majorarea pensiilor, nici pentru indemnizaţii mai mari pentru copii sau pentru oamenii cu probleme de sănătate. Pensia medie pentru muritorii de rând este 2 000 de lei, pensia media din sistemul din care vin majoritatea celor ce trebuie să asigure justiţia şi să combată corupţia este de 20 000 de lei. Este, în primul rând, o mare inechitate şi, în al doilea rând, o mare responsabilitate a celor care sunt în sistem ca să-şi facă treaba şi să ajungem într-o zi să aibă toţi oamenii care au muncit în ţara asta dreptul la o pensie de 20 de mii de lei.

Atunci când se fură un miliard din sistemul bancar, când prin ţara ta se spală zeci de miliarde de dolari, când funcţionarii care cer mită şi hărţuiesc agenţii economici nu sunt pedepsiţi, atunci e foarte greu să convingi investitorii străini sau autohtoni să investească în ţară şi, respectiv, să dezvolţi economia şi să creezi locuri de muncă acasă.

Atunci când cei care trebuie să investigheze şi să sancţioneze spălarea de bani ne povestesc că banii spălaţi nu erau ai noştri şi, respectiv, nu ar trebui să ne intereseze, nu ai cum să construieşti un sistem bancar credibil, pentru că din cauza acestor operaţiuni de spălare a banilor ţara este inclusă în lista zonelor off-shore şi nicio bancă serioasă nu va vrea să aibă relaţii comerciale cu băncile noastre. Atunci când în sfârşit unele bănci din Republica Moldova încearcă să impună regulile împotriva spălării banilor, dar instanţele de judecată dau decizii în favoarea spălătoriilor de bani, atunci nu ai cum să construieşti un sistem bancar sănătos.

Atunci când eşti conducător într-o ţară în care corupţia e la ordinea zilei şi nu se face mai nimic pentru a o opri, e greu să promovezi ţara şi să aduci asistenţă externă pentru oameni. E greu să le explici oamenilor din alte ţări cum după 6 ani de la furtul bancar nu s-a reuşit nimic pe dosarul furtului miliardului. E greu să le explici cum hoţii cei mari după 6 ani continuă să cheltuie nestingheriţi banii furaţi, să-şi facă partide şi să-şi pretindă la funcţii înalte în stat.

Atunci când te pomeneşti iar cu angajaţii de la Calea Ferată în stradă, făcând proteste pentru că nu au primit salarii de luni de zile, te întrebi dacă măcar pe un dosar deschis pe nenumăratele cazuri de corupţie la Calea ferată s-a făcut ceva în ultimii 20 de ani? Şi afli că nu s-a făcut nimic. Afli că niciun dosar pe managementul corupt n-a fost dus până la capăt şi, de aceea, acolo a continuat corupţia şi, de aceea, oamenii iarăşi au ieşit în stradă, căci au rămas fără salarii. Aceste exemple pot continua până mâine dimineaţa.

Sunt mirată că nu faceţi legătura între acţiunea sau inacţiunea instituţiilor pe care le conduceţi şi dramele pe care le trăiesc cetăţenii noştri. Sunt adevărate drame, pentru că atunci când oamenilor li se iau afacerile, atunci când oamenii ajung la închisoare fără nicio vină – aceasta este o dramă. Dramă este şi atunci când oamenii nu au acces la servicii medicale, pentru că din sistemul medical la achiziţii publice se fură sute de milioane de lei de ani de zile şi aceste sute de milioane de lei furate nu ajung pentru a cumpăra echipamente moderne care ar putea să salveze vieţi. Şi despre asta se discută la nesfârşit. Nu am văzut niciun caz dus până la finalitate şi pedepsit măcar cineva. Sunt drame ale copiilor care stau departe de părinţi, pentru că din cauza hoţiei părinţii nu pot să-şi câştige bucata de pâine aici acasă.

Îmi pare rău dacă nu sesizaţi aceste legături directe şi esenţiale dintre oprirea corupţiei şi dezvoltarea ţării noastre.

Situaţia în care ne aflăm este o mare ruşine pentru toate instituţiile şi pentru toţi conducătorii acestor instituţii.

Unii dintre dvs. o să-mi spună că e mult prea mult de lucru. Că sunt prea multe dosare pe mesele dvs şi nu reuşiţi. Dacă aţi fi investigat măcar 1,2,3,4,5 cazuri de corupţie mare şi ar fi fost finalitate, iar cei vinovaţi ar fi fost sancţionaţi dur, conform legii, noi azi nu am mai fi avut atâtea cazuri de corupţie. Dar anume pentru că în ţara noastră nimeni niciodată nu a fost pedepsit pentru corupţie mare şi abuzuri majore, tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de corupţie. Dumneavoastră, prin deciziile dvs, puteţi opri corupţia. Până acum însă am văzut mai multă fărădelege decât aplicarea legii.

Unii dintre dvs. o să-mi spuneţi că aveţi totuşi cazuri duse la bun sfârşit. Da, ştiu, sunteţi mult mai curajoşi să sancţionaţi primarii care, după ce au fost aleşi în funcţie, nu şi-au dat afară soţiile de la bibliotecă, sau să trageţi la răspundere fermierii care au ieşit la protest, să chemaţi consilierii raionali la interogatoriu după ce au îndrăznit să-l dea afară pe preşedintele corupt, rudă cu Igor Dodon. Asemenea lucruri reuşiţi să faceţi. Din păcate, nu reuşiţi să vă ocupaţi de corupţia mare – puţinele dosare care au fost intentate împotriva judecătorilor corupţi se muşamalizează cu mare viteză. Nu mai zic deja de oameni cu funcţii înalte, deputaţi, miniştri, politicieni, acolo nu vedem nicio finalitate. Despre schemele lui Nichiforciuc şi Andronachi ştiu şi copiii de la grădiniţă, doar instituţiile noastre de combatere a corupţiei nu vor să ştie despre aceste scheme.

Doar în perioada de câteva luni cât am fost în guvern, am expediat o mulţime de informaţii despre cazuri clare de corupţie. Am aflat că pe marea majoritate din aceste cazuri nu avem nicio finalitate. CNA nici nu ştie ce se întâmplă cu cazurile de achiziţii frauduloase. Eu mă întreb cu ce fel de cazuri complicate vă confruntaţi şi care cazuri sunt mai importante, dacă despre acestea nici nu ştiţi la ce etapă sunt. Se creează impresia că unii conducători de instituţii acoperă aceste scheme sau nu se interesează deloc. Un alt exemplu despre care se discută de atâta vreme este implicarea unor poliţişti şi a unor procurori în mafia drogurilor. Nimic. Nicio finalitate. Se discută de ani buni şi este un domeniu în care sunt implicaţi bani mari şi angajaţi ai instituţiilor statului care ar trebui să combată corupţia. Zero rezultate.

La discuţiile pe care le-am avut cu unii dintre dvs., aţi arătat cu degetul unii la alţii. Procurorii spun că judecătorii dau decizii ilegale. Judecătorii spun că procurorii nu anchetează judecătorii corupţi. Eu vreau să vă spun că dvs. aveţi toate instrumentele ca sistemul să înceapă să funcţioneze. Dacă toate instituţiile din această sală ar colabora şi şi-ar dori ca sistemul să înceapă să funcţioneze, sistemul ar funcţiona. Cadrul legal există. Nu mai povestiţi că e nevoie de făcut nu ştiu ce modificări, căci s-au făcut mii de modificări. E nevoie de voinţă. Dumneavoastră astăzi aveţi puterea să curăţaţi sistemul.

Eu nu zic că e simplu, dar dvs. v-aţi asumat conducerea acestor instituţii şi e responsabilitatea dvs. să faceţi ordine în aceste instituţii şi să le faceţi să lucreze.

Dacă printre conducătorii instituţiilor de care depinde reforma justiţiei şi combaterea corupţiei sunt din cei prinşi în mrejele grupărilor corupte, vă sfătui să vă depuneţi mandatul. Nu împiedicaţi lucrurile. Să fiţi siguri că sistemul acesta care a permis perpetuarea corupţiei ani de zile nu va mai ţine. Dacă nu o să opriţi dvs. corupţia, oamenii o să iasă în stradă şi o să vă pedepsească cum ştiu ei. Acest dezmăţ – când în fiecare zi auzim că a mai fost promovat un judecător corupt într-o funcţie înaltă, când vedem că au mai fost furate nişte proprietăţi ale statului, când vedem deputaţi, judecători, procurori, tot felul de funcţionari prin agenţii publice se aleg cu bogăţii peste noapte fără să poată justifica provenienţa acestor averi – acest sistem nu poate fi tolerat de către oameni.

Poate dvs. nu aţi comunicat de mult cu oamenii. Vă spun eu - răbdarea lor a ajuns la limită. Ori începeţi să vă faceţi lucru cum scrie legea şi lucraţi în echipă, ori lăsaţi locul pentru alţii care pot să facă mai bine.

Unii dintre dvs. s-au arătat nedumeriţi sau chiar s-au ofensat de interesul meu pentru activitatea instituţiilor pe care le conduceţi. Pentru cine nu a urmărit campania mea electorală, vreau să vă anunţ că eu am câştigat votul al aproape un milion de oameni pentru ca să curăţăm ţara de corupţie. Asta le-am promis eu oamenilor şi mort-copt asta vom face.

Eu pentru asta am primit încrederea oamenilor, iar dvs. pentru asta primiţi salarii. Astăzi, Preşedinţia este instituţia cu cea mai mare credibilitate în stat şi eu am tot dreptul, în numele oamenilor care m-au votat, să vă întreb de ce nu se mişcă lucrurile şi să vă cer ca lucrurile să fie făcute în interesul cetăţeanului, conform legii. Nu vă cer altceva. Vă cer ca instituţiile statului să funcţioneze conform legii şi să-şi îndeplinească sarcinile, aşa încât în ţara asta oamenii cinstiţi să poată să trăiască normal.

Se tot pomeneşte de independenţa justiţiei, de independenţa instituţiilor care trebuie să combată corupţia. Haideţi să clarificăm lucrurile – independenţa pe care o cere legea şi organizaţiile internaţionale nu este pentru ca să se comită abuzuri sau să nu se facă nimic în aceste instituţii.s Independenţa este pentru ca legea să fie aplicată. Ce am văzut noi până acum a fost mai multă fărădelege, decât lege. Eu ştiu că mulţi dintre voi simţiţi această presiune a oamenilor. Dar trebuie să înţelegeţi că aceasta nu este presiune pe justiţie. E presiune asupra lipsei justiţiei. Şi această presiune trebuie să vă pună pe toţi pe gânduri şi să începeţi să lucraţi – în echipă, ca un stat.

Vreau să repet – dezastrul din sistem nu poate să mai continue. Cu voia sau fără voia unora dintre dvs. noi o să facem ordine în ţară. În sistem sunt mulţi oameni de treabă. Nu neapărat în funcţii înalte, dar sunt oameni care îşi doresc să trăiască într-o ţară normală şi ei, şi familiile lor. Şi care înţeleg că trebuie pus capăt acestui dezmăţ. O să mă sprijin pe oamenii corecţi din sistem. Pe aceşti oameni eu îi voi susţine. Pentru ei uşile Preşedinţiei sunt deschise oricând. O să folosesc toată credibilitatea mea ca să atrag instituţiile de drept europene în investigarea fraudelor majore.

Schimbările în justiţie se vor baza în primul rând pe oameni. Ştiu că va fi greu la început, ştiu că sunt oameni care se tem, oameni care încă nu au încredere în mine sau în posibilitatea schimbării, mulţi au fost sancţionaţi în trecut pentru că au avut curajul şi iniţiativa să meargă împotriva sistemului; dar vă spun una - cu fiecare mică victorie, pasul următor va deveni mai uşor.

Cu fiecare judecător corupt alungat din sistem, justiţia va primi o gură de aer proaspăt. Cu fiecare caz finalizat cu condamnare, vor fi prevenite noi abuzuri. Cu fiecare schemă de furt şi contrabandă oprită, turaţiile corupţiei vor scădea.

Nu va fi uşor şi nu va fi imediat, viteza depinde de fiecare dintre noi. Cu cât mai repede vom trece peste orgolii, neînţelegeri şi manipulări, cu atât mai eficient vom lucra împreună. Viteza poate fi mai mică sau mai mare, dar destinaţia e aceeaşi. Cetăţenii neapărat vor câştiga această luptă.”