Ex-ministru al Mediului: Problema râului Nistru, cel mai sensibil subiect în relaţiile moldo-ucrainene

Fără mediere europeană, R. Moldova nu va reuşi să obţină de la ucraineni nici o vadră de apă în plus, afirmă Valeriu Munteanu.
Râul Nistru pe teritoriul R. Moldova (presedinte.md)
Tatiana Chiriac
14.01.2021

În relaţiile bilaterale moldo-ucrainene, problemele râului Nistru devin din an în an mai complexe, aspectul cel mai grav fiind debitul de apă, controlat de ucraineni, susţine fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, menţionând că Republica Moldova acuză de mulţi ani, pe bună dreptate Ucraina că eliberează după Novodnestrovsk foarte puţină apă, fapt ce distruge ecosistemul râului Nistru şi pune în pericol aprovizionarea cu apă de calitate a Chişinăului.

Acesta notează că problemele râului Nistru discutate marţi de către preşedinţii Maia Sandu şi Volodimir Zelenski sunt cel mai sensibil subiect de pe agenda comună a Moldovei şi Ucrainei, iar fără mediere europeană „nu vom reuşi să urnim carul din loc şi nu vom obţine de la ucraineni nici o vadră de apă în plus”.

„Ucraina invocă războiul cu Federaţia Rusă din estul ţării şi în mod implicit necesitatea asigurării independenţei energetice, iar după ce camerele de luat vederi pleacă şi dialogul devine mai “concret” înţelegi că în joc sunt sute de milioane de dolari şi intersecţii împăienjenite dintre oligarhii ucraineni cu interese în domeniul energetic, care sunt mereu cu mâna pe pulsul subiectului”, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.

În opinia fostului deputat liberal, entuziasmul pe acest subiect trebuie să fie unul moderat la Chişinău, iar pentru a avansa cât de puţin în problematica Nistrului trebuie atrasă Ucraina în dialog multilateral, cu participarea UE, întrucât ambele state sunt asociate la UE, şi a diferitor organizaţii de mediu cu activitate în Europa.

Ucraina jinduieşte şi aplică mereu la diferite fonduri europene, iar pentru a le putea accesa, trebuie să respecte anumite norme de mediu, iar pe subiectul Nistrului se încalcă flagrant şi demult o serie de angajamente internaţionale ale Ucrainei, a ţinut să sublinieze Valeriu Munteanu, atenţionând că uneori diplomaţii ucraineni „ne tratează aşa cum lor nu le place să fie trataţi de Federaţia Rusă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor