Profesor chinez dispare de pe media socială după ce abordează problema recoltării forţate de organe din China
alte articole
Contul de socializare al unui profesor chinez de drept penal a fost recent "curăţat", după ce a publicat un videoclip în care vorbea despre furtul de organe din ţară.
Luo Xiang, care are peste 2,5 milioane de urmăritori pe Twitter-ul chinezesc - Weibo - este profesor la Şcoala de Justiţie Penală a Universităţii de Ştiinţe Politice şi Drept din China.
Observaţiile lui Luo despre furtul de organe au apărut într-un videoclip nedatat, care a început să circule pe reţelele de socializare din China pe 26 iunie.
În aceeaşi zi, toate postările sale de pe reţelele sociale au fost şterse.
Nu este clar dacă el însuşi a şters postările sau acestea au fost şterse de cenzorii din China.
Dar comentariile sale au lovit un subiect sensibil pentru regimul chinez: recoltarea de organe.
Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte
Deşi remarcile lui Luo s-au adresat infractorilor care efectuează recoltarea ilegală de organe, practica se desfăşoară, de asemenea, la o scară mult mai largă sub oblăduirea Partidului Comunist Chinez. Recoltarea de organe organizată de stat de la prizonierii de conştiinţă care sunt internaţi în lagăre de muncă - marea majoritate fără a avea o condamnare - are loc de ani de zile în China şi continuă şi acum.
În videoclipul publicat, Luo a vorbit despre infractori care organizează operaţii de recoltare ilegală de organe în ţară. Aceştia răpesc persoane fără adăpost cu probleme psihice şi le adăpostesc în zone îndepărtate, a spus el. În aceste locuri, victimele ar fi bine hrănite, dar vor fi tratate asemănător animalelor.
Apoi, conform relatării profesorului, persoanele sechestrate sunt obligate să-şi vândă sângele sau să doneze un organ la o dată programată, potrivit lui Luo. El a adăugat că aceste acte constituie fie o infracţiune de vătămare intenţionată, fie o omucidere intenţionată.
„Dacă darwinismul social îşi atinge limita şi dacă nu îi respecţi cu adevărat pe ceilalţi, începi să îi tratezi pe ceilalţi ca pe animale”, a spus Luo în videoclip.
„Aşadar, în aceasta eră a 'involuţiei' trebuie să facem noi înşine ceva, adică să rezistăm instinctiv darwinismului social, pentru că suntem oameni, nu suntem animale”, a spus el.
„Involuţie” este un cuvânt cheie folosit de tinerii din China în ultimul an. Se referă la sentimentul - în creştere - de neputinţă a oamenilor care se simt lipsiţi de speranţă şi prinşi în mecanismul social fără niciun semn de progres - de exemplu cei care deţin locuri de muncă cu guler albastru sau studenţii care nu au multe oportunităţi pentru viitor, indiferent cât de mult lucrează.
Un caz asemănător cu cel descris de Luo a ţinut paginile ziarelor în septembrie 2009, când revista chineză Caijing, aparţinând guvernului, a transmis că o persoană fără adăpost a fost găsită moartă lângă un baraj, cu organele recoltate.
Înainte de moartea sa, bărbatul respectiv fusese văzut de localnici din provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, cu părul tuns şi bărbierit. De asemenea, s-a observat că avea haine curate. Dar curând după aceea, a dispărut.
Caijing a raportat că trei medici de la Spitalul nr. 3 al Universităţii Sun Yat-sen din China au fost implicaţi în recoltarea organelor vagabondului după ce unul dintre medici a intrat în contact cu un traficant de organe din Guizhou.
Nu se cunosc mai multe detalii despre caz, deoarece mass-media chineză şi social media au blocat ştirile despre caz la scurt timp după raportul publicaţiei Caijing. Cu toate acestea, Spitalul Nr 3 a devenit unul dintre centrele unde se recoltează ilegal organe de la practicanţii Falun Gong, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG).
Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, este o disciplină spirituală care implică exerciţii meditative şi un set de învăţături morale bazate pe adevăr-compasiune-toleranţă. Din 1999, disciplina a ajuns ţinta unei campanii masive de eradicare organizate de Partidul Comunist Chinez, în cadrul căreia milioane de practicanţi au fost reţinuţi sau închişi, fiind torturaţi şi ucişi - uneori ca urmare a faptului că au fost supuşi recoltării forţate de organe.
În 2006, un medic chinez de la spitalul chinez din Guangxi a declarat telefonic unui investigator sub acoperire al WOIPFG că organele practicanţilor Falun Gong erau disponibile pentru transplant la Spitalul nr 3.
WOIPFG a documentat, de asemenea, că un număr mare de intervenţii chirurgicale de transplant au fost efectuate la respectivul spital de-a lungul anilor şi, în 2019, o asistentă medicală din secţia de transplant hepatic a spitalului a spus că s-au făcut sute de transplanturi.
În 2019, un tribunal londonez independent a constatat că „recoltarea forţată a organelor se comite de ani de zile în toată China la o scară semnificativă”, practicanţii Falun Gong reţinuţi fiind una dintre principalele surse de organe.