Bogdan Aurescu la Chişinău: România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor proiectelor cu R. Moldova
alte articole
Preşedintele Maia Sandu şi ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău au discutat vineri, despre relansarea dialogului la nivel guvernamental, după instalarea noului guvern la Chişinău, reluarea şi adaptarea programelor bilaterale de dezvoltare economică, infrastructură, mediu sau din domeniul social, pornind de la contextul actual din R. Moldova şi de la „programul ambiţios de transformare a societăţii”.
Şefa statului a apreciat deschiderea autorităţilor de la Bucureşti pentru a aprofunda şi a consolida relaţia cu Chişinăul, menţionând că în prezent există o cooperare foarte bună între Republica Moldova şi România.
În cadrul unei conferinţe de presă comune, preşedintele Maia Sandu i-a mulţumit ministrului Afacerilor Externe de la Bucureşti pentru sprijinul substanţial din partea României în combaterea pandemiei de COVID-19, în special pentru donaţiile semnificative de vaccin.
La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea fermă şi constantă a României, a preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de la Bucureşti pentru programul de reforme promovat de preşedintele R. Moldova şi de forţele politice pro-democratice şi pro-europene.
În context, acesta a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a notat că o atenţie deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei şi transporturilor. „România a construit deja gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău care va începe să livreze gaz la Chişinău din luna octombrie, dar mai trebuie construite şi liniile de înaltă tensiunile pentru livrarea de energie electrică.”
Mai mult, Aurescu a subliniat că România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor proiectelor menţionate şi o multiplicare a acestora.
„Am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuţii voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Republica Moldova”, a adăugat oficialul de la Bucureşti.
Ministrul român de Externe a participat şi la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de 100.620 doze de vaccin Pfizer-BioNTech, astfel, România devine cel mai mare donator individual de vaccin al Republicii Moldova.