Maia Sandu: Moldova trebuie scoasă de sub terapia de şoc a regimului oligarhic

Maia Sandu pune la îndoială legitimitatea creării majorităţii parlamentare şi votării Guvernului Filip, considerându-le nedemocratice.
Maia Sandu, fostul ministru al Educaţiei din RM (shok.md)
Maria Maevschi
22.01.2016

Fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu se întreabă, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, „cui au jurat credinţă membrii guvernului la miez de noapte? Cetăţenilor de care s-au ascuns şi pe care i-au înşelat?”.

Întorcându-se din Statele Unite, ex-ministrul a aflat că Moldova începe deja să bată recorduri la capitolul ruşine. „Regret că s-a ajuns la violenţe. Dar aşa cum oamenii au forţat uşa Parlamentului, aşa aţi forţat şi voi, dragi parlamentari, uşa politicii în ultima vreme”, a menţionat Maia Sandu.

În opinia fostului ministru, actuala guvernare, care s-a autoimpus la conducere, „nu mai este legitimă, că nu mai reprezintă voinţa poporului. Modul în care a fost creată aşa-zisa majoritate parlamentară, modul în care a fost votat guvernul nu au nimic în comun cu practicile democratice. E firesc să le fie frică după ce au minţit şi au furat poporul. E firesc ca oamenii să fie înrăiţi şi revoltaţi”.

Pe de altă parte, Maia Sandu este convinsă că în prezent, pentru a ieşi din starea în care a ajuns Moldova, singura cale sunt protestele, dar accentuează că acestea ar trebui să fie paşnice.

„Chem susţinătorii PAS să nu se lase antrenaţi în acte de violenţă, deoarece violenţa dezbină, în loc să unească, şi ne face mai slabi, în loc să ne facă mai puternici. Situaţia în care ne aflăm este foarte dificilă. Pe de o parte, ne confruntăm cu un regim corupt care ne-a sărăcit şi care acum atentează la libertăţile pe care cu atâta greu le-am obţinut. Pe de altă parte, există riscul ca de supărarea noastră să beneficieze forţe care nu neapărat împărtăşesc valorile democratice”, a mai arată în mesajul Maiei Sandu.

”Fac apel la societatea civilă să continue protestele, dar pe o platformă care să reunească toate forţele democratice, anume pe platforma civică. O platformă care să permită tuturor cetăţenilor, ce împărtăşesc aceleaşi valori democratice, să îşi apere drepturile, mai presus de interesele de partid. Şi asta pentru că democraţia nu poate fi scoasă la tocmeală. Viaţa oamenilor nu poate fi subiect de târguri politice. Moldova trebuie scoasă de sub terapia de şoc care i-a tot fost aplicată de regimul oligarhic şi adusă în albia normalităţii”, a conchis fostul ministru al Educaţiei.

Precizăm că la Chişinău protestele continuă deja de câteva zile, nemulţumirea cetăţenilor ajungând deja la limita de sus.

Amintim că joi, reprezentanţii protestatarilor s-au întâlnit cu câţiva membri ai majorităţii parlamentare, după care au decis că vineri vor anunţa dacă va fi anulat votul acordat în mare grabă Guvernului Filip şi vor fi declarate alegeri anticipate în Moldova. Tot joi, protestatarii s-au deplasat într-un marş către Cutea Constituţională unde au cerut magistraţilor să analizeze în regim de urgenţă contestarea votului acordat de parlamentari Guvernului Filip, considerat de marea majoritate a cetăţenilor unul ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor