Bogdan Aurescu, despre situaţia de la Chişinău: "Este nevoie de monitorizarea strictă a UE"
alte articole
Stabilitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru securitatea României şi a regiunii, iar Uniunea Europeană ar trebui să se implice ferm, "de mâine, dacă se poate" într-o monitorizare strictă a procesului de reformă de la Chişinău, a declarat, joi, fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu, pe fundalul protestelor violente de la Chişinău.
"Stabilitatea Republicii Moldova este foarte importantă pentru securitatea României şi a regiunii. De aceea este importantă stabilizarea Republicii Moldova, iar prezervarea vectorului pro-european e importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru succesul Parteneriatului Estic. Odată ce acest guvern este instalat, este foarte important ca să ofere garanţiile necesare că procesul de reformă pro-europeană (...) va fi reluat într-un mod decisiv pentru transformarea instituţiilor şi a societăţii din Republica Moldova," a declarat Aurescu, pentru Agerpres.
În contextul turbulenţelor ce au cuprins Moldova de peste Prut, Aurescu a pledat pentru instituirea de către Uniunea Europeană a unui sistem de monitorizare a reformelor de la Chişinău similar cu mecanismul de cooperare şi verificare aplicat României (MCV), însă într-o variantă mai extinsă, care să acopere mai multe sectoare.
Potrivit lui Aurescu, UE, care are cheia unui anumit sprijin financiar pe care îl acordă Republicii Moldova, sprijin suspendat pe perioada ultimelor luni de criză politică, poate să facă acest lucru. Ulterior, dacă UE va fi convinsă că procesul de reformă continuă şi va putea să reia finanţarea prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, atunci şi acordul cu FMI va putea să fie negociat şi încheiat de către Republica Moldova, a explicat Aurescu.
"Când vorbesc despre monitorizare strictă mă gândesc chiar la posibilitatea de a crea noi instrumente şi mecanisme de supraveghere a acestui efort pro-european, poate chiar un fel de mecanism de cooperare şi verificare extins nu doar la domeniul justiţiei sau combaterea corupţiei (...) cum a fost în cazul României, dar şi la alte domenii ale reformei din Republica Moldova", a arătat fostul ministru de Externe.
Aurescu a mai opinat că în spatele protestelor sunt forţele politice care îşi doresc alegeri anticipate şi nu vor instalarea unui guvern ce încearcă să pună capăt crizei politice. "Ei vor încerca, prin aceste proteste, să demonstreze că alegerile anticipate sunt o soluţie mai bună'', a adăugat Aurescu.
Comentând reacţia Federaţiei Ruse la evenimentele de peste Prut, Aurescu a declarat că "apelul de azi la calm şi reţinere din partea Kremlinului trebuie atent citit şi descifrat, inclusiv în funcţie de evoluţiile viitoare de la Chişinău."
Reamintim că joi, Parlamentul Republicii Moldova a fost luat cu asalt de cetăţeni nemulţumi că deputaţii şi-au depus votul pentru Guvernul Filip, fără prezentarea cabinetului de miniştri şi a programului de guvernare. De altfel, de luni de zile Moldova este în tumult, frământată de lupte acerbe pentru putere.