Greenpeace: 293 de oraşe chineze lovite de poluare masivă în 2015

Aproximativ 300 de oraşe din China au eşuat să respecte standardele naţionale pentru calitatea aerului în 2015, susţine grupul pentru protecţia mediului Greenpeace.
Smog în Beijing, 1 decembrie 2015.
Smog în Beijing, 1 decembrie 2015. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Grupul internaţional a declarat miercuri într-un raport că un total de 293 – sau 80% – din cele 366 de oraşe ale căror date au fost analizate nu au respectat în 2015 standardele chineze privind calitatea aerului.

Conform standardelor naţionale chineze, media anuală a PM2,5 – particule fine aeropurtate cu o mărime de până la 2,5 micrometri şi care sunt suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni – nu ar trebuie să fie mai mare de 35 micrograme pe metrul cub. Standardului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este de 10 micrograme pe metrul cub.

Niciunul dintre aceste oraşe incluse în studiu nu a respectat standardele OMS. Nivelul mediu de PM2,5 în oraşele monitorizate a fost de cinci ori mai mare decât nivelul maxim recomandat de OMS, a adăugat raportul.

Cu o medie de 80,4 micrograme pe metrul cub, capitala Beijing a fost cel de-al 27-lea cel mai poluat oraş chinez din studiu. Conform Greenpeace, Beijingul a avut 26 de zile de “poluare puternică a aerului” în ultimele trei luni ale anului trecut.

“Principalul motiv pentru frecvenţa ridicată a smogului din Beijing şi din zonele învecinate în această iarnă a fost vântul şi condiţiile de umiditate”, a susţinut Greenpeace, adăugând totuşi: “Deşi condiţiile meteorologice ajută la dezvoltarea smogului, cauza poluării este folosirea cărbunilor în cantităţi mari în zonele din nordul Chinei”.

În anii recenţi, China a înregistrat niveluri extrem de ridicate de poluare a aerului, în special în nord-est, unde se află centrul industrial al ţării.

Studiile ştiinţifice arată că poluarea din China este cauza a circa 1,4 milioane de decese premature pe an, sau aproximativ 4.000 decese pe zi.

China este cel mai mare emiţător de carbon din lume şi a anunţat că intenţionează să-şi modernizeze centralele pe cărbuni în următorii 5 ani, ca parte a obligaţiilor sale în lupta împotriva schimbării climatului.

Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă tot mai mare de nemulţumire a populaţiei faţă de politicile guvernului.

Smogul scoate la iveală dificultăţile cu care se confruntă China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.