Greenpeace: 293 de oraşe chineze lovite de poluare masivă în 2015
alte articole
Grupul internaţional a declarat miercuri într-un raport că un total de 293 – sau 80% – din cele 366 de oraşe ale căror date au fost analizate nu au respectat în 2015 standardele chineze privind calitatea aerului.
Conform standardelor naţionale chineze, media anuală a PM2,5 – particule fine aeropurtate cu o mărime de până la 2,5 micrometri şi care sunt suficient de mici pentru a pătrunde în plămâni – nu ar trebuie să fie mai mare de 35 micrograme pe metrul cub. Standardului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) este de 10 micrograme pe metrul cub.
Niciunul dintre aceste oraşe incluse în studiu nu a respectat standardele OMS. Nivelul mediu de PM2,5 în oraşele monitorizate a fost de cinci ori mai mare decât nivelul maxim recomandat de OMS, a adăugat raportul.
Cu o medie de 80,4 micrograme pe metrul cub, capitala Beijing a fost cel de-al 27-lea cel mai poluat oraş chinez din studiu. Conform Greenpeace, Beijingul a avut 26 de zile de “poluare puternică a aerului” în ultimele trei luni ale anului trecut.
“Principalul motiv pentru frecvenţa ridicată a smogului din Beijing şi din zonele învecinate în această iarnă a fost vântul şi condiţiile de umiditate”, a susţinut Greenpeace, adăugând totuşi: “Deşi condiţiile meteorologice ajută la dezvoltarea smogului, cauza poluării este folosirea cărbunilor în cantităţi mari în zonele din nordul Chinei”.
În anii recenţi, China a înregistrat niveluri extrem de ridicate de poluare a aerului, în special în nord-est, unde se află centrul industrial al ţării.
Studiile ştiinţifice arată că poluarea din China este cauza a circa 1,4 milioane de decese premature pe an, sau aproximativ 4.000 decese pe zi.
China este cel mai mare emiţător de carbon din lume şi a anunţat că intenţionează să-şi modernizeze centralele pe cărbuni în următorii 5 ani, ca parte a obligaţiilor sale în lupta împotriva schimbării climatului.
Poluarea generată de creşterea economică a Chinei este, de asemenea, o sursă tot mai mare de nemulţumire a populaţiei faţă de politicile guvernului.
Smogul scoate la iveală dificultăţile cu care se confruntă China pentru a echilibra o economie în creştere cu promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a dezvolta mai multă energie verde.