Avertismentul lui Băsescu pentru Moldova. "De la anarhie la ukrainizare şi "omuleţi verzi" e doar un pas"

Zguduită de protestele pro-ruşilor şi ale susţinătorilor Platformei Dreptate şi Adevăr, mişcare izvorâtă din "Stradă", Republica Moldova trece prin momente tensionate. În acest context, fostul preşedinte Traian Băsescu le-a transmis un mesaj membrilor Platformei DA.
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015
Traian Băsescu la Congresul PMP. 24 octombrie 2015 (Epoch Times România)

"Bună seara, Chişinău! Bună seara, oameni ai platformei "Demnitate şi Adevăr"! Ştiu că nu aveţi încredere în Guvernul Filip. Vă spun sincer că nici eu nu am, pentru că ştiu cine este păpuşarul domnului Filip [oligarhul Plahotniuc - n.r.]", a scris joi seară, pe contul său de Facebook, Traian Băsescu.

Fostul preşedinte, care spune despre el că este "un om care iubeşte Republica Moldova şi cetăţenii ei", trece în revistă priorităţile ţării: adoptarea bugetului de stat pentru 2016, restabilirea echilibrelor macroeconomice, stabilitate instituţională şi reluarea contactelor legate de finanţarea ţării cu România şi finanţatorii internaţionali.

"Aceste lucruri nu pot fi făcute decât de un guvern în funcţie. Dacă aş vrea să am un cuvânt de spus legat de viitorul ţării, în mod cert aş transforma Mişcarea "Demnitate şi Adevăr" în partid politic ca singură garanţie de reprezentare parlamentară a cetăţenilor ţării care doresc un stat democratic şi un parcurs pro-european.

A cere simultan cu Igor Dodon şi Renato Usatîi (liderii partidelor pro-ruse - n.r.) retragerea votului dat de majoritatea parlamentară este o greşeală. Dodon şi Usatîi vor instabilitate, pentru că numai aşa pot să îşi păcălească electoratul", a precizat Traian Băsescu.

Mişcarea "Demnitate şi Adevăr" are nevoie, în opinia fostului preşedinte, de un respiro de câteva luni pentru a se putea transforma în partid politic.

"Trebuie înţeles că, dacă Republica Moldova poate fi împinsă în dezastru, acest lucru se poate face doar prin inexistenţa unui guvern validat de Parlament. Guvernul Filip, bun sau rău, şi eu nu cred că este soluţia pe termen lung, poate asigura stabilitatea Republicii Moldova.

Şi încă ceva, o alianţă cu partidul lui Streleţ, care deţine structuri puternice în teritoriu, nu ar fi cel mai rău lucru pentru "Demnitate şi Adevăr". PS - De la anarhie la ukrainizare şi "omuleţi verzi" este doar un pas", a subliniat Traian Băsescu.