Maia Sandu, după şedinţa CSS: Un grup de hoţi fură ani la rând întreprinderea Calea Ferată din Moldova

Guvernul să identifice în regim de urgenţă surse pentru plata salariilor angajaţilor CFM, a solicitat Consiliul Suprem de Securitate.
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova
Maia Sandu - preşedintele R. Moldova (presedinte.md)

Informaţiile prezentate în cadrul şedinţei de marţi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) arată că situaţia de la Calea Ferată din Moldova (CFM) este dramatică, a anunţat preşedintele Maia Sandu, menţionând că administraţia a dus întreprinderea conştient pe calea falimentului, prin scheme de corupţie, achiziţii trucate, acţiuni de fraudare şi de sustragere în proporţii deosebit de mari, iar asta afectează mii de oameni şi economia R. Moldova.

„Corupţia şi administrarea defectuoasă a întreprinderii sunt cauza neplăţii salariilor angajaţilor. În timp ce un grup de hoţi fură ani la rând întreprinderea CFM, aproape 7 mii de oameni nu şi-au primit salariile de mai bine de 4 luni.

În tot acest timp, când oamenii au ajuns să nu aibă cu ce-şi întreţine familiile, dosarele deschise stau în aer, iar buzunarele unora se umplu cu bani ilegali pe spatele cetăţenilor”, a declarat şefa statului după şedinţa CSS.

Totodată, Maia Sandu a informat că în cadrul CSS s-a convenit asupra câtorva lucruri care trebuie întreprinse urgent:

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) să prezinte CSS, în termen de 10 zile, un plan operativ pentru remedierea situaţiei la întreprindere, care să prevadă inclusiv acţiuni de reeşalonare a datoriilor şi prioritizarea plăţilor salariilor.

Guvernul să identifice în regim de urgenţă surse pentru plata salariilor angajaţilor.

Guvernul (APP) să suspende contractele de muncă cu administraţia CFM, în special cu directorul interimar al CFM, Adrian Onceanu, reieşind din performanţa proastă şi managementul defectuos din ultima perioadă. Agenţia Proprietăţii Publice să organizeze un concurs transparent şi corect pentru selectarea noului director general al CFM.

CNA să se autosesizeze şi să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activităţii fostei şi actualei conduceri a CFM sub aspect de corupţie. Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

CFM să implementeze imediat recomandările Curţii de Conturi făcute încă prin decizia din 17 decembrie 2020.”

Deputatul Alexandr Slusari a scris pe contul său de socializare că la şedinţa CSS au fost confirmate 837 mln - datorii totale, inclusiv aproape 164 mln lei restanţă la salarii. „Calea Ferată s-a transformat în Calea Furată.”

Acesta a ţinut să atenţioneze că sunt mari probleme cu achitarea combustibilului. Două zile întreprinderea nu a avut deloc motorină. Mai mult, Agenţia Proprietăţii Publice nu este capabilă să prezinte un plan de redresare a situaţiei la Calea Ferată, ţinând cont de faptul că actuala conducere a CFM reprezintă interesele grupărilor criminal-politice şi prin inacţiunile sale contribuie tot mai mult la delapidările proprietăţii publice, atât în ţară, cât şi în Ucraina.