Raport al comisiei parlamentare: De la Calea Ferată a Moldovei au fost delapidaţi peste 1,5 miliarde lei în ultimul deceniu
alte articole
În ultimul deceniu, au fost delapidaţi peste 1,5 miliarde lei de la Calea Ferată a Moldovei (CFM). Întreprinderea se află acum în prag de faliment, iar statul trebuie să ia măsuri urgente pentru a salva ”coloana vertebrală a economiei”. Concluziile sunt incluse în raportul unei comisiei parlamentare de anchetă.
Preşedintele comisiei, Oleg Lipski, a declarat, joi, plenului că declinul acestei întreprinderi strategice a statului a început din anul 2010. Din cauza administrării defectuoase, milioanelor investite în vânt, cheltuielilor nejustificate, schemelor ilicite, contractelor dubioase şi licitaţiilor trucate, CFM a fost adusă în pragul prăbuşirii.
Deputatul a prezentat şi câteva cifre care dovedesc că administraţiile care s-au schimbat în ultimii zece ani la această instituţie au acţionat în detrimentul companiei şi a statului. Astfel, prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 de milioane de lei. Din cauza obiectivelor neterminate, compania a pierdut 64 de milioane de lei.
Lucrările lăsate de izbelişte pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti au adus pierderi de 502 milioane de lei. Cheltuieli neîntemeiate – 20 de milioane de lei; casări dubioase – 1,5 milioane de lei; cazuri de administrare ineficientă – 59 de milioane de lei; contracte dubioase – prejudicii de 25 de milioane de lei, transport fără bilete – peste 132 de milioane de lei. De asemenea, CFM a trebuit să achite diferite penalităţi de 10,5 milioane de lei.
Totodată, din cele cinci locomotive reparate în România, pentru care statul a achitat 8 milioane de lei, trei ”stau sub gard”.
”Au fost cumpărate două maşini pentru a instala traverse pe calea ferată. Aproape un milion de euro. Maşinile nu lucrează, taie iarbă şi crengi, ele nu instalează traverse. Oamenii cară aceste traverse care au peste 300 de kg, iar maşinile special procurate pentru aceasta se folosesc pentru a cosi iarba. În total, putem spune că peste 1,5 miliarde de lei au fost delapidaţi de la CFM în 10 ani. Dar aceasta este o cifră optimistă”, a declarat Lipski.
Preşedintele comisiei de anchetă a menţionat că de la 12 mii de angajaţi în 2010, în prezent CFM a rămas cu 6 mii de lucrători. Astăzi, datoriile la salarii se ridică la peste 800 de milioane de lei.
Deputatul a mai subliniat că nicio persoană cu funcţie de răspundere de la CFM nu a fost condamnată. În toată această perioadă, doar 6 maşinişti şi-au primit pedepsele pentru furt de motorină.
În raportul său, Comisia de anchetă adresează o serie de recomandări Guvernului şi Procuraturii Generale.