Un nou KGB? Putin plănuieşte restructurarea serviciilor de securitate ruseşti
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin plănuieşte o restructurare majoră a serviciilor de securitate ale Rusiei, măsură care ar putea însemna efectiv o renaştere a temutului KGB, conform mass mediei ruse.
Respectatul ziar de afaceri Kommersant a citat oficiali ruşi anonimi afirmând că un nou organism – Ministerul pentru Securitatea Statului – va fi creat înaintea alegerilor prezidenţiale din Rusia din 2018 şi care, pe baza puterilor şi rolului său, se aseamănă foarte mult cu KGB-ul din era sovietică.
Noul organism va folosi acronimul “MGB”.
Reformele vor repune în funcţiune majoritatea funcţiilor îndeplinite de KGB şi vor fi preluate de succesorul acestuia, FSB. În acelaşi timp, spionajul extern va fi inclus în acelaşi organism, conform ziarului.
Rezultatul va fi o structură unică şi puternică a securităţii, aflată în centrul maşinăriei statului, în mare parte precum a făcut şi KBG-ul la un moment dat în Uniunea Sovietică.
Schimbările propuse vor oferi noului minister puteri nu numai pentru a desfăşura anchete penale, ci va putea monitoriza din punct de vedere procedural cazurile instrumentate de alte organisme de aplicare a legii în Rusia. În acelaşi timp, principalelor organisme de investigaţie ale Rusiei, care acum monitorizează procesele politice, li se vor reduce drastic puterile şi vor fi transferate către MGB. Aceste măsuri vor transforma MGB în cea mai puternică structură de securitate din ţară.
“Dacă înainte noi doar furnizam suport unor investigaţii, acum suntem însărcinaţi cu gestionarea cazului din momentul în care sunt formulate acuzaţiile penale şi până la începerea procesului la tribunal”, a declarat un agent FSB pentru Kommersant.
Kremlinul încă nu a comentat raportul, iar oficiali din agenţiile ale căror puteri vor fi reduse au declarat pentru Kommersant că nu au auzit de aceste propuneri.
Planul a fost conceput în urmă cu mai multe luni şi ar trebui să fie finalizat până la alegerile din 2018, conform surselor ziarului Kommersant. Dar principalele obstacole în calea acestui plan sunt reprezentate de găsirea unui buget pentru susţinerea reformelor, precum şi adoptarea unor legi pentru autorizarea măsurilor, au adăugat sursele.
Alegerile parlamentare de duminică i-au adus partidului lui Putin o majoritate decisivă, însemnând că organismul legislativ nu se va opune proiectului privind MGB.
KGB-ul a fost desfiinţat în 1991 după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi a fost înlocuit cu FSB, un organism cu mult mai restrâns. O mare parte din responsabilităţile KGB-ului au fost dispersate în rândul diferitelor agenţii.
KGB-ul rămâne sinonim cu spionajul şi represiunea politică. Agenţia a administrat poliţia de stat a Uniunii Sovietice, a operat programe de supraveghere în masă, a persecutat dizidenţi şi a supravegheat multe dintre instituţiile cheie ale statului. Însuşi Putin a lucrat ca spion pentru KGB în Germania de Est şi ulterior a condus FSB, înainte să devină preşedinte al Rusiei.
În momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice, o mare parte din furia populară s-a îndreptat în mod specific împotriva KGB, văzut ca un element central al opresiunii sovietice. Iar acum, sugestia că Moscova ar plănui să restaureze temutul aparat de securitate va declanşa o alarmă în rândul unor persoane că Putin depune eforturi pentru a recrea arhitectura fundamentală a statului autoritar sovietic.