Madridul ameninţă Catalonia în privinţa referendumului pentru separare
alte articole
În cazul tăierii fondurilor FLCA, Madridul ar avea un control complet asupra cheltuielilor bugetare ale guvernului catalan, condus de preşedintele Carles Puigdemont.
De Vigo a mai precizat: “Credem că trebuie să garantăm faptul că banii catalanilor sunt cheltuiţi conform intenţiilor lor: în serviciul public”.
Astfel, conducerea din Madrid a atras atenţia asupra banilor ce urmează să fie cheltuiţi pe ceea ce guvernul consideră a fi un referendum “ilegal”, pe care administraţia regională l-a stabilit pentru data de 1 octombrie 2017.
Biroul pentru taxe al Spaniei va fi însărcinat să se asigure că “niciun euro” din banii publici nu va fi folosit pentru planificarea referendumului.
Toţi funcţionarii publici şi şefii de finanţe în guvernul catalan vor ftrebui să trimită rapoarte săptămânale privind toate cheltuielile, pentru ca Madridul să se asigure că banii publici nu ajung să fie folosiţi pentru organizarea votului respectiv.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că, în cazul în care un funcţionar public nu va respecta măsura, fie prin neconformare sau cheltuirea eronată a banilor publici, vor fi aplicate amenzi împotriva acestuia.
Cu aproximativ două luni înainte de referendumul propus, cel mai recent sondaj de opinie a indicat că majoritatea persoanelor nu doresc independenţa.
Într-un sodaj, Center d’Estudis d’Opinion a dezvăluit că 49,4% dintre respondenţi nu doresc ca regiunea Catalonia să devină stat independent, în timp ce 41,1% au declarat că doresc acest lucru. Restul nu au ştiut cum să răspundă sau au refuzat să o facă.
Sondajul, dacă este corect, arată că sprijinul pentru independenţa Cataloniei a scăzut cu 3% comparativ cu nivelul înregistrat în urmă cu trei luni.
Susţinătorii independenţei Cataloniei şi-au amplificat campania şi au organizat o demonstraţie în masă, cunoscută sub numele de La Diada, pentru ziua de 11 septembrie – dată ce coincide cu ziua naţională a regiunii.