Fost bancher spaniol găsit mort

Fostul director al băncii spaniole Caja Madrid, care a fost condamnat pentru corupţie împreună cu fostul director FMI Rodrigo Rato, a fost găsit mort miercuri, cu o rană de glonţ în piept, a declarat poliţia.
Miguel Blesa, fost director al băncii spaniole Caja Madrid.
Miguel Blesa, fost director al băncii spaniole Caja Madrid. (Getty Images)

Trupul lui Miguel Blesa, în vârstă de 69 de ani, care a avut legături cu membrii de top ai Partidului Popular de guvernământ al Spaniei, a fost descoperit în spatele unui automobil pe o proprietate privată în Villanueva del Rey, provincia spaniolă Córdoba, a afirmat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Mass media spaniolă a raportat că moartea fostului bancher pare să fi fost o sinucidere, dar poliţia a refuzat să confirme teoria, declarând că autorităţile încă investighează cazul.

Publicaţia spaniolă El Pais a susţinut că Blesa îşi lua micul dejun cu prietenii la o cabană de vânătoare şi, la un moment dat, a părăsit masa pentru a se duce până la automobilul său, iar la scurt timp a fost găsit mort.

În luna februarie, o instanţă l-a condamnat pe Blesa la şase ani de închisoare pentru delapidare de fonduri, după un scandal privind utilizarea abuzivă pe scară largă de cărţi de credit în timpul mandatului său la Caja Madrid şi, ulterior, la un alt creditor, Bankia. El făcuse recurs la decizia instanţei înainte de a muri.

Blesa a fost acuzat de orchestrarea unei scheme privind aşa-zise “cărţi negre” care i-au permis lui şi altor peste 60 de directori de la cele două instituţii financiare să cumpere bijuterii, vacanţe şi haine scumpe. El a fost găsit vinovat pentru delapidarea a 435.000 de euro (502.000 dolari).

Printre cei care au fost, de asemenea, condamnaţi în acel caz s-a aflat şi Rodrigo Rato, care a condus Bankia timp de doi ani înainte ca aceasta să fie salvată financiar în 2012. Rato a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare.

Blesa, care a fost apropiat de fostul premier spaniol Jose Maria Aznar, a condus Caja Madrid în perioada 1996-2009.

Caja Madrid a fuzionat cu alte şase bănci de economii în 2011 pentru a forma Bankia, mişcarea făcând parte dintr-o modificare majoră a sectorului financiar tulburat al Spaniei.

În 2013, Blesa a devenit primul bancher proeminent trimis în spatele gratiilor de la începutul crizei financiare din Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe