Macron cere schimbarea macazului privind încrederea în Moscova. Nu agreează ca Rusia să fie lăsată în plasa Chinei
alte articole
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a a propus crearea unei "armate europene reale", insistă acum că Europa ar trebui să reconsidere termenii relaţiei cu Rusia privind securitatea.
Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul chinez Xi Jinping s-au întâlnit şi au discutat despre oportunităţile creării unor relaţii mai puternice între ţările lor.
Macron a cerut ca Bruxelles-ul să îmbunătăţească relaţiile cu Moscova, susţinând că "nu ar fi bine ca Rusia să fie lăsată în mâinile Chinei".
"Europa... trebuie să creeze noi reguli privind încrederea şi securitatea cu Rusia şi nu ar trebui să fie de acord doar cu NATO", a precizat Macron într-un interviu acordat canalului de televiziune elveţian RTS cu ocazia participării la conferinţa anuală a Organizaţiei Internaţionale a Muncii în Geneva.
"Trebuie să fie construite relaţii doar între Europa şi Rusia".
De asemenea, Macron a susţinut că Europa ar trebui să menţină un "dialog strategic" cu Rusia în pofida neînţelegerilor lor şi a anunţat "discuţii cuprinzătoare" cu omologul său rus Putin.
Comentariile au fost făcute la scurt timp după ce Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping, care l-a descris pe liderul rus ca fiind "cel mai bun prieten al său".
Între timp, neînţelegerile cu administraţia preşedintelui american Donald Trump au dus recent la unele tensiuni cu aliatul său tradiţional Franţa, în special în ceea ce priveşte cheltuielile militare, dezechilibrele comerciale şi decizia liderului de la Casa Albă de a retrage SUA din unele acorduri internaţionale majore.
Macron a afirmat că, în pofida apariţiei tulburătoare a "incertitidinii americane" întrupate de Donald Trump, cooperarea dintre SUA şi Franţa este încă esenţială pentru el. "Şi dacă există puncte de vedere geopolitice diferite, există în inima Statelor Unite şi a Franţei acelaşi angajament pentru libertate şi democraţie".
Datorită temerilor privind securitatea, Macron a promovat ideea creării unei "armate europene reale" care va avea o autonomie mai mare faţă de SUA.
În timp ce Spania şi Germania au susţinut apelul preşedintelui francez, NATO şi SUA au avut altă opinie.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut că Europa ar trebui să îşi organizeze activităţile de apărare în cadrul NATO şi nu pe cont propriu, în timp ce Trump, care a îndemnat de mult timp europenii să îşi amplifice contribuţiile la alianţa militară vestică, a numit ideea lui Macron ca fiind "jignitoare".
De asemenea, Macron a fost unul dintre primii politicieni care a criticat decizia lui Trump de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat cu Rusia în perioada Războiului Rece şi din Acordul pentru Climat din Paris.
În luna aprilie, preşedintele francez s-a opus discuţiilor comerciale cu Trump, care a lovit importurile din UE cu tarife severe.
În plus, Macron a ezitat până acum să urmeze decizia SUA de a interzice companiei chineze Huawei să participe la construirea reţelei 5G, în pofida eforturilor Washingtonului de a-şi convinge aliaţii europeni să ignore compania hi-tech chineză, pe care a acuzat-o că are legături cu Partidul Comunist Chinez şi că dispozitivele sale ar putea permite Beijingului să desfăşoare operaţiuni de spionaj. Huawei a negat acuzaţiile.