Războiul se poartă şi în arhitectură / Moderniştii învinşi. Senatul francez decide reconstruirea tradiţională a catedralei Notre Dame

Catedrala Notre-Dame din Paris cuprinsă de flăcări, 15 aprilie 2019 (Francois Guillot/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.05.2019

Senatul francez a votat împotriva propunerilor de reconstruire a catedralei Notre Dame din Paris prezentate de guvernul francez, inclusiv de preşedintele Emmanuel Macron, care a dorit o “reconstrucţie inventivă”, precizând că lucrarea trebuie să respecte tradiţiile.

Votul din Senat ar putea calma temerile legate de soarta renumitei catedrale, care a fost foarte avariată de un incendiu major în luna aprilie. Unele temeri au fost amplificate şi de sugestiile că lucrările de reconstrucţie vor fie conduse de un arhitect modernist. Dar acum s-a decis ca, după reconstruire, catedrala să arate aşa cum era înaintea incendiului, însemnând că este necesar ca reconstruirea să respecte tradiţia în totalitate.

Preşedintele Macron făcuse o serie de declaraţii imediat după incendiu, inclusiv că reconstruirea catedralei va fi finalizată într-un interval de 5 ani, iar design-ul va fi “inventiv” şi un “act arhitectural contemporan” şi modern. Premierul Edouard Philippe menţionase că design-ul este deschis unei competiţii arhitecturale internaţionale.

Sugestia a fost urmată imediat de o ploaie de design-uri nepotrivite şi contemporane ale birourilor de design-uri moderniste care au sperat să obţină contractul aparent profitabil.

În votul său, Senatul a insistat nu numai ca renumita catedrală să se asemene cu Notre Dame înainte de incendiu, dar şi ca utilizarea materialelor moderne de construcţie folosite în locul materialelor tradiţionale să fie mai întâi justificată, potrivit France 24.

De asemenea, Senatul s-a referit la intervalul limită de cinci ani solicitat de preşedintele Macron, care este considerat atât de membri ai Parlamentului, cât şi de arhitecţi tradiţionali ca fiind o perioadă prea scurtă pentru a se putea face o lucrare bună. De asemenea, ei sunt îngrijoraţi că termenul de 5 ani ar putea duce la unele “scurtături” pentru a fi atins obiectivul. Preşedintele Comisiei pentru cultură, Catherine Morin-Desailly, s-a opus termeului limită de cinci an, precizând că proiectul va dura atât timp cât va fi necesar, iar un alt membru al comisiei a afirmat că “discursurile preşedintelui nu reprezintă legea”.

Guvernul a intenţionat ca reconstruirea catedralei Notre Dame să facă excepţie de la legile privind planificarea şi păstrarea moştenirilor culturale, pentru a facilita unele schimbări moderne, însă Senatul a respins şi această propunere.

Politicianul socialist David Assouline a atacat decizia lui Macron de a prelua controlul asupra viitorului catedralei, susţinând în cadrul dezbaterii: “Aceasta este o lege pentru reconstruirea Notre-Dame-de-Paris nu Notre-Dame-de- l’Elysee”, făcând referire la reşedinţa oficială a preşedintelui francez, Palatul Elysee.

Deşi a recunoscut că apreciază arhitectura modernă, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că, atunci când este vorba de Notre Dame, tradiţia trebuie să fie respectată, potrivit Le Figaro. “Notre Dame este o lucrare ce aparţine tuturor parizienilor, tuturor cetăţenilor francezi, întregii lumi. Trebuie să o respectăm ca atare. Prin urmare, eu sunt în favoarea restaurării identice a catedralei”, a mai adăugat primarul.

Noua lege trebuie să fie votată şi de camera inferioară a Parlamentului francez (Adunarea Naţională), căreia îi vor fi trimise amendamentele votate de Senat. Acest lucru înseamnă că este posibil ca Adunarea loială lui Macron să încerce să insiste asupra respingerii preferinţei pentru tradiţionalism.

Sectorul arhitecţilor, care în general este înclinat spre modernism, a criticat decizia Senatului ca reconstruirea catedralei să fie făcută într-o manieră tradiţională şi nu una modernistă. Este posibil ca votul Senatului să fi fost chiar un răspuns la valul mare de propuneri de design-uri care au fost prezentate după incendiu.

Jurnalul Arhitectului (Architect’s Journal), o revistă din Marea Britanie, a publicat o serie de critici la planul de reconstruire tradiţională a catedralei, inclusiv denunţarea “nostalgiei”, afirmând că decizia Senatului este o “pierdere groaznică suferită de democraţia design-ului” sau că este vorba de o “oportunitate ratată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor