Franţa şi Germania se duelează pentru conducerea Uniunii Europene
alte articole
O fisură în relaţia dintre Franţa şi Germania a fost evidentă la un summit neoficial al liderilor UE ce a avut loc marţi în Bruxelles, unde preşedintele francez Emmanuel Macron a părut determinat să protesteze împotriva înlocuirii preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu politicianul german Manfred Weber, potrivit Deutsche Welle.
Macron a declarat reporterilor că ar fi preferat pe cineva care are “experienţă fie în ţara sa, fie în Europa”, experienţă care să îi permită să aibă credibilitate şi tact – o aluzie clară la Weber, care nu a deţinut niciodată o funcţie în guvern sau într-o instituţie atât de mare precum Comisia Europeană.
“Pentru mine, cheia este ca oamenii din cele mai sensibile poziţii să ia parte la proiectul nostru şi să fie cei mai carismatici, creativi şi competenţi posibil”, a precizat Macron, adăugând că el doreşte ca doi bărbaţi şi două femei să ocupe principalele patru poziţii de conducere în UE.
În plus, Macron a susţinut că blocul are nevoie de o “renaştere” după ce partidele tradiţionale au suferit pierderi serioase în alegerile europene din weekendul trecut.
Totuşi, cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat permanent suportul pentru Weber, un membru al partidului din Bavaria partener al Uniunii Creştin Democrate (CDU) al lui Merkel.
“Stăm alături de candidatul nostru principal, candidatul PPE, adică Manfred Weber”, a declarat Merkel reporterilor.
Înaintea summitului de marţi, Merkel şi Macron au arătat deja că au puncte de vedere diferite cu privire la cum ar trebui ales succesorul lui Juncker. Merkel a declarat că preferă sistemul actual, în care politicianul prezentat înaintea alegerilor ca fiind candidatul principal al celui mai mare bloc politic ar trebui să obţină funcţia. Dar Macron a susţinut că ar trebui să aibă loc mai multe dezbateri pentru desemnarea celui mai bun candidat înainte ca Juncker să elibereze poziţia la sfârşitul lunii octombrie.
Merkel şi Macron se vor întâlni din nou, joi, în oraşul german Aachen.
Liderii UE speră să poată numi candidaţii pentru principalele poziţii din bloc la următorul summit din 20-21 iunie.
Pe lângă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, alte poziţii importante ce trebuie ocupate în acest an includ funcţia de preşedinte al Parlamentului European şi al Băncii Centrale Europene, funcţia de preşedinte al Consiliului European şi cea de şef al politicii externe a blocului.