Panama îşi retrage pavilionul pentru nava umanitară Aquarius 2

Autorităţile panameze au început procedurile pentru revocarea înregistrării navei Aquarius 2, ultima navă umanitară care operează în centrul Mediteranei pentru a salva imigranţi. Organizaţiile caritabile susţin că guvernul italian poartă vina pentru această decizie.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Nava Aquarius 2, ultima navă umanitară implicată în operaţiuni de salvare a imigranţilor pe ruta de trafic de persoane din centrul Mediteranei, a fost anunţată duminică de către Autoritatea Maritimă Panameză (AMP) că îi va fi revocată înregistrarea.

Revocarea practic pune capăt tuturor misiunilor de salvare ale Aquarius 2 în largul coastei libiene, în afară de cazul în care nava va găsi un alt pavilion sub care să navigheze, potrivit Deutsche Welle.

Nava se află în prezent în largul mării cu 58 de supravieţuitori la bord şi va rămâne fără pavilion imediat ce intră în port. Nu se cunoaşte unde intenţionează Aquarius 2 să navigheze în continuare.

SOS Mediterranee şi Doctori Fără Frontiere, cele două organizaţii umanitare care operează Aquarius 2, au precizat într-o declaraţie că Panama cedează presiunilor venite din partea guvernului italian anti-imigraţie.

“Sâmbătă... echipa Aquarius a fost şocată să afle de comunicatul oficial al autorităţilor panameze, care susţin că autorităţile italiene au cerut AMP să ia măsuri imediate împotriva navei Aquarius”, potrivit declaraţiei.

Cele două grupuri au cerut guvernelor europene să ceară autorităţilor din Panama să înmatriculeze nava Aquarius 2 sau să emită imediat un nou pavilion sub care să poată naviga.

Salvini neagă intervenţia

După ce ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a condus o campanie populistă împotriva sosirii imigranţilor africani în Europa, a negat în mod categoric că guvernul său a făcut presiuni asupra Panama să revoce înregistrarea navei de salvare. “Nici nu ştiu care este prefixul din Panama”, a scris el pe Twitter.

Totuşi, anunţând măsura, AMP a afirmat că a decis să acţioneze potrivit “plângerii principale venite din partea autorităţilor italiene” cu privire la presupusa decizie ilegală a căpitanului navei Aquarius 2 de a nu coopera cu paza de coastă libiană. Totuşi, agenţia ONU pentru refugiaţi consideră că Libia, care rămâne în mare parte neguvernată de legi, pe fondul amplificării recente a luptelor interne între miliţii, nu poate fi considerată un loc sigur.

Salvini a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei de când partidul său Liga s-a alăturat Mişcării anti-establishment 5 Stele pentru a proteja Italia. Salvini a acuzat diverse organizaţii umanitare că operează un “serviciu de taxi” în Mediterană pentru imigranţii care doresc să traverseze marea şi să ajungă în Europa.

De asemenea, Salvini a refuzat andocarea în porturile italiene în cazul mai multor nave umanitare care aveau la bord imigranţi salvaţi în largul mării.