Dan Voinea, referitor la mineriada din 90: Iliescu s-a comportat ca un adevărat comandant militar

Procurorul Dan Voinea a declarat, într-o emisiune Tv, referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990, că interesul a fost al grupului de putere condus de fostul preşedinte Ion Iliescu şi ca acesta s-a comportat "ca un adevărat comandant militar", după cum reiese din jurnalul Armatei.
” Carlos Şacalu şi Securitatea lui Ceauşescu”-dezbateri la MŢR, moderate de Stelian Tănase. În imagine, Stelian Tănase , Liviu Tofan şi gen. Dan Voinea (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.06.2013

Procurorul Dan Voinea a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, referitor la mineriada din 13-15 iunie 1990, că interesul a fost al grupului de putere condus de fostul preşedinte Ion Iliescu şi că acesta s-a comportat "ca un adevărat comandant militar", după cum reiese din jurnalul Armatei.

"În 89, au invocat existenţa unor terorişti ca să intervină cu tancuri, acum aveau opoziţie în stradă şi au folosit cuvântul legionar. Iliescu e cel care a creat această idee că există legionari şi găsim acest lucru chiar în jurnalul acţiunilor de luptă. Pe 13 iunie, cei de la Armată au punctat intervenţiile lui Iliescu, care s-a comportat ca un comandant militar. Există acest document", a declarat Dan Voinea.

Potrivit procurorului, persoanele care au incendiat autobuzele erau în înţelegere cu persoane din Armată, fapt ce reiese din probele audio. "Există convorbiri între generalul Diamandescu şi generalul Bâtlan - a existat o înţelegere între ei şi cei care au incendiat. Erau oamenii lor", a adăugat acesta.

Dan Voinea a precizat că în acest dosar s-a dispus urmărirea penală a 37 persoane printre care şi Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Petre Roman, generalul Chiţac. De asemenea, au fost 1.056 de părţi vătămate în dosarul respectiv. Cu câteva luni înainte de trimiterea dosarului la judecător, Dan Voinea a fost dat afară din echipa care se ocupa de anchetarea cazului şi a fost apoi cercetat disciplinar pentru modul „defectuos” în care a condus ancheta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor