Macovei: Autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de Federaţia Rusă

Europarlamentarul Monica Macovei a precizat marţi pe blogul personal că acţiunile de intimidare ale agenţilor FSB în Transnistria folosesc tactici similare celor folosite de Federaţia Rusă
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Flori Mladin
21.01.2014

Europarlamentarul Monica Macovei a precizat marţi pe blogul personal că acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici similare celor folosite de Federaţia Rusă

Monica Macovei i-a cerut liderului separatist Evgheni Şevciuk respectarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în limba română din regiunea Transnistreană, parte a Republicii Moldova.

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, i-a trimis o scrisoare lui Evgheni Şevciuk, în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia luată de autorităţile separatiste din Transnistria, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile Liceului Lucian Blaga cu predare în limba română, din Tiraspol.

Monica Macovei aminteşte şi de hărţuirea la care au fost supuşi profesorii de la Liceul Lucian Blaga, prin intermediul ofiţerilor KGB (FSB), în decembrie 2013.

Europarlamentarul consideră că acţiunile de intimidare împotriva şcolilor cu predare în limba română din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Prezentăm integral scrisoarea semnată de europarlamentarul Monica Macovei:

Stimate domnule Şevciuk,

Sunt profund îngrijorată de cel mai recent atac al autorităţilor separatiste din Transnistria la liceul cu predare în limba română, Lucian Blaga, din Tiraspol.

Acţiunile de intimidare împotriva şcolilor cu grafie latină din regiunea Transnistreană au început cu mult timp în urmă, dar au atins apogeul după 29 noiembrie 2013, când Republica Moldova a parafat la Vilnius Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Decizia administraţiei dumneavoastră, din 13 ianuarie 2014, de a îngheţa conturile liceului Lucian Blaga, este inacceptabilă şi vizează în mod clar închiderea tuturor şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă Transnistreană. Dreptul de a asigura accesul la limba şi cultura română prin educaţie trebuie respectat, cu atât mai mult cu cât pe 5 decembrie 2013 limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova de către Curtea Constituţională.

Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale prevede în art. 14 (3) că părinţii au dreptul la educarea şi instruirea copiilor lor în conformitate cu convingerile lor religioase, filozofice şi pedagogice. Prin urmare, campania de intimidare şi măsurile luate pentru a închide şcolile din Republica Moldova cu grafie latină sunt încălcări grave, care trebuie să înceteze imediat.

Acţiunile de intimidare, în special trimiterea unor ofiţeri KGB (FSB) pentru a intimida profesorii de la liceul Lucian Blaga, în decembrie 2013, şi îngheţarea conturilor liceului, în ianuarie 2014, nu lasă nicio îndoială că autorităţile transnistrene folosesc tactici de intimidare similare celor folosite de către Federaţia Rusă.

Domnule Şevciuk, vă solicit să respectaţi drepturile omului în regiunea Transnistreană şi să luaţi măsuri ferme şi ireversibile pentru a pune capăt acestor hărţuiri şi pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Vă mulţumesc pentru atenţia dumneavoastră faţă de aceste îngrijorări.

Cu stimă,

Monica Macovei

Preşedinte, Delegaţia Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova

Cc [Şi în atenţia]: dlui Hadârcă, co-preşedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară UE- Republica Moldova"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor