Mita lui Şova din China şi Roşia Montană

Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013
Dan Şova, audiat de Comisia pentru Roşia Montană. Parlamentul României, 30 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a fost victima unei tentative de mituire. Ministrul a declarat miercuri, pentru mediafax, că a depus o plângere penală la DNA împotriva reprezentantului unei mari companii care a încercat să îl mituiască în unei vizite făcute în China, împreună cu Ponta, în luna iulie a acestui an.

În plângerea depusă la Parchet, Şova declarat că că om de afaceri a încercat să-i dea mită, într-un hotel din Beijing, în schimbul unor contracte de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale(CNADNR).

Şova nu făcut public numele afaceristului, însă a declarat că cel care a încercat să îl mituiască făcea parte din delegaţia oamenilor de afaceri care însoţea delegaţia guvernamentală în China.

Ministrul Marilor Proiecte a declarat că l-a informat pe Premierul Ponta despre tentativa de mituire, şi acesta l-a sfătuit să meargă la DNA.

Potrivit lui Şova, firma celui care a încercat să-l mituiască ”a mai avut contracte cu CNADNR, a lucrat la autostrăzi şi drumuri naţionale. Cred că a lucrat tot timpul”.

Şova a depus plângerea la DNA în urmă cu o lună, însă până în prezent nu a fost chemat până pentru audieri:

”În acest moment nu am informaţii de la DNA, dar nu e nefiresc pentru ca, fiind în fază de cercetări prealabile şi probabil cerând nişte probe în China, durează puţin mai mult. Oricum a fost depusă (plângerea -n.r.) acum circa o lună şi curge. În mod cert va afla lumea când mă vor chema la o declaraţie", a declarat Şova

Cine a încercat sa îl mituiască pe Şova

Conform Parchetului Tribunalului Bihor, cel ce a încercat sa îl mituiască pe Şova se numeşte Călin Roman şi este directorul general al grupului de firme Selina din Oradea.

Patronul companiei, Beniamin Rus, implicat în numeroase scandaluri legate de contracte publice şi acuzat şi de mituirea unor funcţionări publici, spune că acuzaţiile aduse directorului său "nu sunt reale." Dacă ar fi vrut sa îl mituiască pe Şova, mergea el personal în China, nu dădea spagă prin intermediar.

"Călin Roman a fost într-adevăr în China. Eu trebuia să mă duc în China. Am fost invitat personal. Ştiam că merg Corlăţean şi Şova. Dacă aveam astfel de intenţii sau preocupări, mergeam şi discutam eu. Acuzaţiile care i se aduc domnului Roman nu sunt reale", a declarat Rus pentru corespondentul mediafax.

Grupul Selina a lui Rus cuprinde cinci firme - Selina S.R.L., Trameco S.A, Drumuri Bihor S.A., Selina Invest S.R.L. şi Selina Kurdistan -, specializate în construcţii, lucrări de infrastructură, transport şi mecanizare. Consorţiul are peste 1.500 de angajaţi şi peste 400 de utilaje şi echipamente, potrivit site-ului companiei.

Printre activităţile grupului Selina se numără şi Roşia Montană

Firma orădeană Selina lucrează deja la Roşia Montană, chiar dacă acolo proiectul de exploatare a aurului nu a început, informează bihon.ro

Patronul Selina, Beniamin Rus, a declarat pentru Jurnal Bihorean că firmă sa are încheiat un contract cu Ministerul Economiei, pentru anveloparea a două halde de steril. „Aceste halde se «îmbracă» în iarbă, în geotextil, ca să nu mai curgă. Sunt halde formate acum 20-30 de ani”, a declarat Rus.

Contractul a fost încheiat cu Ministerul Economiei în urmă cu patru ani iar valoarea acestuia se ridică la circa 250 miliarde de lei vechi (5,5 milioane de euro), a făcut public Beniamin Rus.

În 2013, Selina nu a mai lucrat în Apuseni. „Lucrările trebuiau terminate de mult, dar nu au mai avut bani”, a declarat Rus. Până în prezent, Selina a finalizat lucrări la Roşia Montană în valoare de peste 100 de miliarde.

Întrebat dacă lucrările au legătură cu proiectul de exploatărilor aurifere, Rus a negat. Însă a avut contacte cu RMGC, declară el, şi şi-ar dori să lucreze cu această companie. Rus susţine proiectul Gold Corporation, sperând că Selina sa să prindă ceva lucrări acolo. „Sunt 100% de acord cu exploatarea. Restul sunt poveşti”, a declarat pentru Jurnalul Bihorean Beniamin Rus.