Macovei: O lege anti-mită trebuie să fie adoptată în România cât mai repede
alte articole
România are nevoie de o lege anti-mită care să fie adoptată cât mai repede, susţine europarlamentarul Monica Macovei, opinând că politicienii care se vor opune acestei legi încurajează corupţia.
"O lege anti-mită trebuie să fie adoptată în România cât mai repede. Trebuie adoptată imediat pentru a opri fraudarea bugetului central, a bugetelor primăriilor din ţară, fraudare care a avut loc în ultimii 26 de ani şi care a încetinit mult dezvoltarea României şi crearea acelei pături de mijloc şi de bunăstare în România.
Consider că politicienii care se vor opune adoptării acestei legi nu vor decât să continue şi să încurajeze corupţia în România, să menţină populaţia într-o stare de sărăcie şi să menţină furtul din banii publici, bani care au ajuns de multe ori în buzunarele lor sau ale prietenilor lor", susţine Macovei, într-o postare pe Facebook.
Corupţia există acolo unde sunt bani. Borcanul cu miere este în domeniul achiziţiilor publice. Dacă adoptăm o astfel de lege şi combatem corupţia în interiorul companiilor de stat şi private care licitează în cadrul procedurilor de achiziţii publice, atunci preţurile autostrăzilor, spitalelor, bunurilor, serviciilor vor fi scăzute. Corupţia este cea care creşte preţurile: când dai mită, o dai pentru ca preţul să fie mai mare şi, deci, din banii publici pleacă o sumă mult mai mare – de 3 ori, de 5 ori - decât preţul real de piaţă.
De aceea este foarte importantă o lege anti-mită. Este important să avem şi în România companii, de stat şi private, care să adopte politici anticorupţie şi să adoptăm prevederi care sancţionează eşecul companiilor de a preveni corupţia şi pedepsesc penal acest eşec", adaugă europarlamentarul.
Comentariile Monicăi Macovei au fost făcute la finele unui eveniment în cadrul căruia au fost prezentate două legi anticorupţie foarte importante, una din SUA, alta din Marea Britanie.
Legea americană, din 1977, priveşte combaterea practicilor de corupţie, apărute în principal prin mituirea unor oficiali străini, dar şi corupţia în companiile private. Cea de a doua lege, adoptată în 2010 în Marea Britanie şi intrată în vigoare în 2012, este cea mai severă din lume şi cea mai modernă, defineşte infracţiunile de mită, inclusiv cele de natură comercială, incriminează mituirea unui funcţionar public şi sancţionează penal eşecul companiilor private de a lua toate măsurile pentru a preveni corupţia, explică Macovei.
La eveniment au susţinut prezentări şi Excelenţa Sa, Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi Excelenţa Sa, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Paul Brummell.