"General la general nu-şi scoate ochii" - Victime ale mineriadei din iunie '90 cer pedepsirea vinovaţilor

La 26 de ani de când statul capturat de FSN a înnăbuşit în sânge mişcarea din Piaţa Universităţii, cei vinovaţi de aruncarea României în haos sunt în continuare nepedepsiţi.
Loredana Diacu
16.09.2016

alte articole

Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.09.2016

"Nu există interes pentru soluţionarea dosarului Mineriadei din iunie 1990", acuză reprezentanţii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991 din România (AVMR), după întrevederea avută joi, 15 iunie, cu şeful Parchetelor militare, Gheorghe Cosneanu şi cu o echipă de procurori, pe tema îndelung tergiversatului dosar încă nesoluţionat după mai bine de două decenii şi jumătate de la evenimente.

Practic, reprezentanţii AVMR acuză că dosarul Mineriadei din iunie '90, când hoardele de mineri, ajutate de forţele statului, s-au pus pe distrugere şi bătut, este în continuare deschis doar parţial, că unele dintre persoanele vinovate de represiune sunt audiate doar ca martori, nu ca făptuitori şi că plângerile lor penale - inclusiv cele de dată recentă - zac fără răspuns.

AMVR este parte în Dosarul Mineriadei din iunie 1990, dosar care, de altfel, a fost deschis în urma unei plângeri depuse în 1997 de membrii asociaţiei.

Problemele ridicate de AVMR în cadrul discuţiei de joi

Deschiderea parţială a dosarului

Liderul AVMR, Viorel Ene, acuză că dosarul Mineriadei din iunie 1990 nu îi include pe procurorii care au emis în mod ilegal mandate de arestare împotriva cetăţenilor reţinuţi în zilele fierbinţi ce au urmat venirii minerilor, cetăţeni care au fost bătuţi crunt de oamenii statului.

Potrivit lui Ene - care citează date din raportul Monicăi Macovei - începând din data de 14 iunie, au fost reţinute circa 1030 de persoane, în Şcoala de Poliţie Băneasa şi în unitatea de la Măgurele. Din cele 1030, au primit mandat de arestare 184 de persoane. Ulterior, după 18 iunie 1990, s-a mai făcut o serie de arestări, fiind reţinuţi cei care au atacat instituţiile statului pe 13 iunie, respectiv TVR-ul şi MAI.

Din cele 184 de persoane arestate, 54 au fost eliberate într-un interval de 1- 4 luni, iar ulterior, cei împotriva cărora s-au găsit probe de vinovăţie au fost trimişi în instanţă în două loturi, judecaţi şi condamnaţi definitiv şi irevocabil.

Cât despre restul de persoane care, practic, au fost arestate ilegal, procurorii care au emis mandatele nu au fost traşi la răspundere, acuză Ene.

"De-a lungul timpului, magistraţii au refuzat să facă cercetări împotriva acestor procurori pe care i-am nominalizat în plângerile depuse de AVMR din 1997", susţine Ene.

 (AVMR)
(AVMR)

Întrebat ce răspuns a primit în discuţia de ieri de la procurorii care se ocupă de caz, Ene a răspuns: "că se mai gândesc la acest subiect."

Pavel Abraham este doar martor, ar trebui să fie acuzat

Un alt subiect de nemulţumire al AVMR, discutat ieri cu procurorii, este faptul că fostul ministru Pavel Abraham are calitatea de martor în dosar, deşi, încă din 1997, membri ai asociaţiei, oameni care au avut de pătimit în iunie 1990, declară că el era cel ce conducea bătăile şi represiunea din şcoala de Poliţie.

"Le-am spus că general la general nu-şi scoate ochii", a rememorat Ene replica pe care le-a spus-o procurorilor care i-ar fi comunicat că vor analiza şi acest subiect.

Morţii de la Străuleşti şi Domneşti

Un alt aspect ridicat de AVMR a fost faptul că de-a lungul anilor procurorii au refuzat să ia în considerare declaraţiile asociaţiei pe tema morţilor de la Străuleşti şi Domneşti.

"Se pare că nu îi interesează prea mult, am insistat să fiu reaudiat, să continui declaraţia privind acest aspect, întrucât dânşii nu recunosc documentele efectuate şi probele depuse de AVMR. (...) În plângerea noastră penală am făcut referire şi la circa 80 – 100 persoane decedate în urma agresiunilor minerilor şi îngropaţi ca neidentificaţi la Străuleşti şi Domneşti. (...)

Există imagini în care erau îngropaţi oameni neidentificaţi, mărturii ale medicilor. De exemplu, dintre cei bătuţi de mineri, unii au decedat peste câteva zile. Bucureştenii aveau familie, i-au identificat, dar erau oameni din provincie care au decedat în spitale şi nu se ştia cine sunt", a declarat Ene.

Alte aspecte ridicate de AVMR au vizat faptul că mulţi dintre cei faţă de care victimele mineriadei au făcut plângere penală în 1997 - printre care Răzvan Theodorescu şi alţi oameni politici ai vremii - nu sunt nici măcar audiaţi, că Doru Viorel Ursu, numit ministru de Interne pe 14 iunie 1990, ora 14.00, a fost, de asemenea, scos basma curată, plus o serie de alte aspecte legate de citarea martorilor şi de procedură.

Din păcate, acuză Ene, de unde pe 1 septembrie când, după ce au anunţat un protest au fost primiţi în audienţă de Cosneanu, li s-a promis că vor fi primiţi săptămânal în audienţă, pentru a discuta evoluţia dosarului Mineriadei, că vor avea acces la declaraţiile din dosar, că se va ţine cont de sugestiile AVMR în materie de citare a martorilor şi, în genere, că se va colabora pe acest dosar etc., acum procurorii le-au spus reprezentanţilor asociaţiei că nu discută decât cu avocatul.

"Au spus că nu discută decât cu avocatul şi dacă nu aducem avocat ne numesc avocat în judecată. Se încearcă protejarea unor persoane, am făcut plângere penală contra lui Pavel Abraham, acum 3 luni de zile, nu au făcut nimic, am făcut şi alte plângeri penale în ultima vreme... tot nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor