Macovei: Iohannis calcă în picioare Constituţia. A ştampilat frauda electorală pusă la cale de PSD-PNL

Monica Macovei şi-a exprimat indignarea după ce preşedintele Klaus Iohannis a decis să promulge controversata lege prin care conturile partidelor nu pot fi executate silit pe perioada campaniei electorale în loc să o trimită la CCR aşa cum i-a cerut în repetate rânduri.
Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice executarea conturilor partidelor parlamentare cu datorii, prezentând explicaţii publice total necredibile şi penibile, a declarat revoltată Monica Macovei, preşedintele M10, care îl acuză pe şeful statului că ştampilează frauda electorală pusă la cale de PSD şi PNL şi îngroapă orice încercare de schimbare a clasei politice.

"Când preşedintele Iohannis a spus că marea miză a acestui an este reconstrucţia încrederii în politică, a minţit. De ce i-a fost teamă preşedintelui să trimită legea la Curtea Constituţională, aşa cum i-am solicitat prin două scrisori publice?

Modificarea Legii nr. 334/2006 este ilegală şi neconstituţională, pentru că acordă privilegii, intervine asupra atribuţiilor legale ale altor instituţii, precum ANAF, şi afectează activitatea unor firme private care trebuie să-şi recupereze banii pentru serviciile şi bunurile acordate partidelor politice.

Poate că unele dintre aceste firme care au făcut căciuliţe, tricouri sau şepci în alte campanii, pentru PSD şi PNL, vor da faliment pentru că nu le sunt plătite facturile. Ne întrebăm cine îi iartă pe oamenii simpli de datorii. Câţi dintre ei au datorii la bănci, popriri pe salarii, case şi maşini pierdute în instanţă? Pe ei cine îi scuteşte, din pix, de poverile fiscale?", a precizat Monica Macovei.

În opinia fostului ministru al Justiţiei, în forma actuală, legea este discriminatorie faţă de oameni, de companii şi faţă de alte partide care nu au datorii.

"Partidul M10, la fel ca multe alte partide, nu are datorii, iar preşedintele Klaus Iohannis se face părtaş la fraudarea alegerilor. Competiţia electorală nu mai poate fi egală şi corectă, în aceste condiţii. Regula constituţională a egalităţii în faţa legii este încălcată brutal de preşedintele României, care pune interesul unor partide măcinate de corupţie şi înglodate în datorii, deasupra interesului public.

Cum poate fi reconstruită încrederea în politică, dacă partidele fac legi în interesul lor, iar preşedintele tuturor românilor girează acest lucru? Cum poate fi reconstruită încrederea în politică, dacă se creează privilegii şi se fac abuzuri cu bună ştiinţă la cel mai înalt nivel? Şi totuşi, de ce i-a fost teamă preşedintelui să trimită legea la Curtea Constituţională?", a continuat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei consideră că, prin promulgarea acestei legi, Iohannis a abdicat, încă o dată, de la îndatoririle sale constituţionale, devenind complicele celor care vor să întoarcă România pas cu pas în trecut, la arbitrariu şi discriminare.

Cum se justifică Iohannis

Preşedintele Iohannis a explicat motivul pentru care a promulgat, joi, controversata lege a finanţării partidelor, lege care le permite marilor partide ce au acumulat datorii să intre, fără să-şi facă griji pentru banii datoraţi, în noua campanie electorală.

Şeful statului susţine că acest act normativ va preveni falsificarea competiţiei politice, căci, în cazul în care conturile unui partid se blochează, politicienii din respectivul partid care vor să rămână în competiţia electorală pot migra la altă formaţiune.

"O nouă normă, care a fost introdusă prin Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, este o normă care introduce o aşa-numită afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică - politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid.

Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală", a explicat Iohannis.

Preşedintele susţine că, prin blocarea conturilor partidelor, felul în care formaţiunile politice se pot exprima sau contribui la formarea voinţei politice ar fi afectat.

"Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice. Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege", a adăugat Iohannis.