Macovei cere premierului Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri

Europarlamentarul PDL Monica Macovei adresează miercuri, pe blogul personl prim-ministrului Ponta, cerându-i să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri, să dea curs solicitărilor magistraţilor şi să nu arunce justiţia penală în aer de la 1 februarie 201.
Monica Macovei, europarlamentar PDL (Epoch Times România)
Flori Mladin
29.01.2014

Europarlamentarul PDL Monica Macovei se adresează miercuri pe blogul personal premierului Ponta, cerându-i să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri, să dea curs solicitărilor magistraţilor şi să nu arunce justiţia penală în aer de la 1 februarie 2014.

"Îi cer prim-ministrului Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri, să dea curs solicitărilor magistraţilor şi să nu arunce justiţia penală în aer de la 1 februarie 2014.

Ponta trebuie să amâne aplicarea noilor coduri – Penal şi de Procedură penală – până în septembrie, când începe un nou an judiciar. În această perioadă, Guvernul trebuie să adopte propunerile DNA şi DIICOT, aşa cum au fost transmise Ministerului Justiţiei.", insistă Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei subliniază faptul că Victor Ponta a fost preşedintele Comisiei parlamentare care a dezbătut şi adoptat codurile din materie penală.

Europarlamentarul a precizat că Înalta Curte de Justiţie, DNA, DIICOT, preşedintele CSM, precum şi specialişti în domeniu au semnalat probleme privind intrarea în vigoare a noilor coduri la 1 februarie 2014. DNA şi DIICOT au transmis în scris Ministerului Justiţiei erorile din noile coduri şi au propus soluţii, pe care Guvernul este obligat să le adopte întocmai, pentru ca justiţia penală să funcţioneze şi după 1 februarie 2014. Îngrijorările cele mai mari sunt legate de o serie de aspecte precum: modul în care se vor administra tehnicile speciale de investigare; neclarităţile privind interceptarea comunicaţiilor, care pot duce la interpretări diferite; modul în care va fi determinată legea penală mai favorabilă; interpretarea prescripţiei răspunderii penale; lipsa de personal care poate duce la blocarea sistemului judiciar: 150 de judecători şi 350 de grefieri necesari pentru aplicarea eficientă a noilor Coduri.

Fostul ministru al Justiţei îi atrage atenţia premierului Victor Ponta că "nu mai poate susţine că nu a ştiut despre problemele care vor apărea odată cu 1 februarie 2014 şi, alături de ministrul Justiţiei, va purta întreaga răspundere pentru acestea."

Context

Referindu-se la extrem de controversatul Cod Penal votat în „marţea neagră”, care a fost amplu criticat atât de opoziţie şi preşedinţie, cât şi de comunitatea internaţională, premierul Victor Ponta a declarat într-o emisiune TV că acesta va intra în vigoare de la 1 februarie.

Parlamentul României a aprobat, în luna decembrie, anumite modificări la Codul Penal care ar acorda parlamentarilor, precum şi altor oficiali guvernamentali aleşi, imunitate în faţa acuzaţiilor de corupţie.

Camera Deputaţilor a votat o serie de modificări care îi scot, practic, din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, pe parlamentari şi pe cei din profesiile liberale. Potrivit acestor prevederi, parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu sau conflictul de interese. Întrucât în noul Cod Penal, conflictul de interese a fost mutat în capitolul infracţiunii de serviciu, confiscarea averii nu se va mai putea face în cazul conflictului de interese.

Referindu-se la problema luptei împotriva corupţiei şi condamnările în dosarele unor politicieni de vârf, precum şi la atacurile făcute la adresa Justiţiei, Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că "în noul Cod Penal principiile anticorupţiei par cumva neglijate". Acesta a mai subliniat faptul că pentru a funcţiona Justiţia, trebuie să existe instrumentele necesare pentru a lupta împotriva corupţiei.

Parlamentul României "premiat" pentru promovarea corupţiei

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorţiu de 19 centre de investigaţie comerciale şi non-profit şi sute de jurnalişti, îi premiază anual pe cei care depun eforturi necontenite pentru promovarea criminalităţii şi corupţiei. Anul acesta, „onorabila” distincţie i-a revenit Parlamentului României tocmai pentru acest Cod Penal, care face posibilă ascunderea politicienilor de lege chiar prin intermediul legii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor