Lupta împotriva risipei de alimente. Starbucks va dona mâncarea nevândută

Resturi de mâncare (Captură web)
Mioara Stoica
24.03.2016

Toată mâncarea proaspătă nevândută în cursul unei zile va fi donată celor nevoiaşi, a decis conducerea lanţului de cafenele americane Starbucks pentru a combate foametea din Statele Unite, care afectează 50 de milioane de persoane.

După Tesco - cea mai mare companie de desfacere cu amănuntul din Marea Britanie, unde deţine aproximativ 2.000 de magazine -acum se implică şi Starbucks în lupta împotriva risipei de alimente şi anunţă că cele 7.600 puncte de vânzare din SUA vor dona mâncarea nevândută, prin programul FoodShare în parteneriat cu Feeding America şi Food Donation Connection (FDC).

"Nimeni nu ar trebui să meargă la culcare nemâncat. Nu este bine", spune Teva Sakima, un angajat al lanţului de cofetării Starbucks. "Îmi amintesc când familia mea se lupta pentru a pune ceva pe masă. Acestea sunt situaţii care nu se uită niciodată", relatează situl web repubblica.it.

Potrivit Feeding America, în Statele Unite ale Americii, aproape 50 de milioane de oameni suferă de foame. Starbucks s-a gândit să pună capăt acestei drame până în 2021, prin recuperarea tuturor produselor alimentare proaspete nevândute. Planul iniţial este să ajungă să ofere în primul an cel puţin 5 milioane de mese familiilor nevoiaşe. Lanţul de cafenele are deja experienţă în acest domeniu, deoarece din anul 2010, grupul colaborează cu FDC, care colectează dulciurile ce nu mai pot fi vândute în magazinele lor. Acum, la dulciuri se adaugă şi mâncare proaspătă.

Recent, lanţul britanic de supermarket-uri Tesco a anunţat că va dona toate produsele alimentare nevândute organizaţiilor de caritate, decizie dictată de interesul în creştere privind acest subiect.

Numeroase ţări europene au lansat reguli care pun în afara legii risipa de alimente: în Franţa, marile supermarket-uri vor încheia acorduri cu organizaţiile dintr-un sector terţ pentru a distribui mâncarea rămasă nevândută, iar restaurantele vor trebui să le dea clienţilor mâncarea neconsumată. O lege similară a fost adoptată şi în Italia.

Donarea mâncării nevândute este o chestiune dictată de faptul că, în fiecare an, ajung în coşul de gunoi aproximativ 13 miliarde de euro sub formă de resturi de mâncare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor