Lupta împotriva drogurilor în 2013: de la miliţii civile la legalizarea canabisului (AFP)

Exasperaţi de violenţa implacabilă a cartelurilor drogurilor, civilii au pus mâna pe arme în acest an în Mexic împotriva criminalilor, sfidând clasa politică şi încercând să pună capăt unei veritabile spirale a violenţei, scrie AFP într-un amplu material difuzat vineri.
(RAUL ARBOLEDA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
13.12.2013

Exasperaţi de violenţa implacabilă a cartelurilor drogurilor, civilii au pus mâna pe arme în acest an în Mexic împotriva criminalilor, sfidând clasa politică şi încercând să pună capăt unei veritabile spirale a violenţei, scrie AFP într-un amplu material difuzat vineri.

'Nu mai putem. Ne furau totul, chiar şi animalele', a mărturisit pentru agenţia franceză de presă Abraham Cifuentes, un culegător de lămâi în vârstă de 61 de ani care vine de acum în ajutorul forţelor de ordine în localitatea La Ruana, una dintre primele din statul Michoacan (sud-vest) unde s-a format o astfel miliţie civilă, la sfârşitul lui februarie.

În condiţiile în care mexicanii s-au confruntat cu noi valuri de crime, răpiri şi alte abuzuri mai ales din cauza răfuielilor dintre grupările de traficanţi de droguri, Uruguayul a înregistrat o etapă decisivă în dezbaterea privind lupta împotriva stupefiantelor prin legalizarea canabisului sub controlul statului.

'Războiul împotriva drogurilor a eşuat', s-a explicat marţi, în faţa Senatului uruguayan, alesul de stânga Roberto Conde.

În paralel, consumul de droguri a continuat să crească în întreaga lume, odată cu apariţia unor noi produse de sinteză foarte populare în cluburile de noapte. Un record de 227 de milioane de pastile de metamfetamină au fost confiscate în 2012 în Orient şi în Asia de Sud-Est, potrivit Naţiunilor Unite.

În Mexic, preşedintele Enrique Pena Nieto şi-a încheiat primul an de mandat angajându-se să reducă numărul violenţelor după cele circa 70.000 de morţi înregistrate în cei şase ani petrecuţi la putere de predecesorul său, care a desfăşurat armata pentru a încerca să-i ţină sub control pe traficanţi.

Cu toate că guvernul mexican susţine că numărul omuciderilor a scăzut, cazurile de răpire şi extorcare au crescut vertiginos. Incapacitatea - sau refuzul - poliţiei locale de a pune capăt activităţilor bandelor i-a determinat astfel de ţăranii din munţii statului Guerrero (sud-vest) sau din Michoacan să formeze grupuri de autoapărare.

În contextul unei recrudescenţe a violenţei în Michoacan, Pena Nieto a desfăşurat în mai mii de soldaţi în acest stat, continuând strategia folosită de predecesorul său Felipe Calderon. Dar grupurile de autoapărare, care luptă împotriva cartelului 'Cavalerilor Templieri', au promis să îşi continue la rândul lor activităţile, în ciuda avertismentelor guvernamentale. Deşi situaţia din Michoacan rămâne una complicată, preşedintele, care şi-a început mandatul în decembrie 2012, a înregistrat şi unele succese simbolice, precum capturarea lui Miguel Angel Trevino Morales, lider al cartelului Zetas, recunoscut pentru violenţa sa. Arestarea lui 'Z-40' în iulie a reaprins speranţa unei încetări apropiate a celor mai îngrozitoare scene de violenţă, dat fiind că cei de la Zetas sunt celebri pentru decapitarea rivalilor lor sau pentru că îşi dizolvă victimele în acid.

Dar, deşi unul dintre cei mai importanţi criminali ai ţări a fost arestat, baronul drogurilor Rafael Caro Quintero a ieşit în august din închisoare prin decizia unui tribunal regional, după care pur şi simplu s-a evaporat, spre marea nemulţumire a SUA.

Încercarea nereuşită de a sparge cercul violenţei, al traficului şi consumului de stupefiante a continuat să alimenteze în acest an dezbaterile cu privire la alternativele pentru abordarea represivă promovată de la Richard Nixon încolo de SUA, marele coordonator al politicilor antidrog din întreaga regiune.

În mai, Organizaţia Statelor Americane (OSA), ce grupează toate ţările de pe continent cu excepţia Cubei, a publicat un raport prin care a invitat la studierea unei eventuale legalizări a canabisului pentru a tăia craca de sub picioarele traficanţilor, o iniţiativă susţinută mai ales de fostul preşedinte mexican Vicente Fox (de dreapta). Uruguayul, o mică ţară cu 3,3 milioane de locuitori înconjurată de giganţii brazilian şi argentinian, a făcut acest pas când a aprobat la 10 decembrie o lege ce reglementează cultivarea şi vânzarea marihuanei sub controlul statului.

Statele americane Washington şi Colorado au autorizat deja anul trecut folosirea canabisului în scop recreativ, stârnind îngrijorare în Mexicul vecin, ţară de tranzit pentru cocaina (produsă în America de Sud, dar consumată în Nord) şi de producţie (mai ales pentru marihuana şi amfetamine). Aceasta 'transmite un mesaj foarte prost ţărilor pe care noi le presăm să adopte măsuri mai agresive împotriva traficanţilor, în timp ce noi, noi legalizăm', a explicat pentru AFP Mike Vigil, un fost responsabil în cadrul DEA (agenţia americană antidrog).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor