Obama - record de deportări ale imigranţilor ilegali: aproape 2 milioane

Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
13.12.2013

Grupurile care luptă pentru drepturile imigranţilor acuză administraţia Obama de "promisiuni trădate", deoarece punerea în aplicare a legilor în vigoare este mult mai rigidă decât declaraţiile făcute în timpul ultimei campanii electorale.

Numărul deportărilor de imigranţi ilegali din Statele Unite ale Americii, în timpul preşedintelui Obama, este pe cale să ajungă la 2 milioane de persoane.

Este un record pentru ocupantul actual al Casei Albe, pentru că predecesorul său, George W. Bush, a ajuns la acelaşi număr, dar după opt ani. Grupurile care luptă pentru drepturile imigranţilor îl acuză pe Obama de "promisiuni trădate", deoarece punerea în aplicare a legislaţiei existente este mult mai rigidă decât a promis în timpul ultimei campanii electorale, raportează La Stampa.

Preşedintele şi-a luat angajamentul, printre altele, să aprobe în timp o lege a imigraţiei care se află încă suspendată în Congres. Protestele asociaţiilor pro-imigranţi provin, în special, din faptul că Obama a promis să autorizeze deportarea imigranţilor ilegali numai în cazul celor responsabili de "infracţiuni", dar în cele din urmă, în 2012, doar 14% din cei aproape 500.000 de expulzaţi se încadrau în această categorie. Chiar şi adăugându-i pe cei responsabili de "infracţiuni grave" - 4% - rămâne un procent sub 20 la sută, iar acest lucru sugerează că, în multe cazuri, agenţiile de securitate operează expulzările prin aplicarea unor criterii mult mai extinse.

Doug Massey, sociolog ​​la Universitatea din Princeton, notează că în urma acestei politici, în ultimii patru ani numărul clandestinilor ilegali care au intrat este egal cu cel al deportaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor