De ce nu demisionează Kerry după eşecul SUA din Siria, se întreabă ziarul ABC

Secretarul de Stat american John Kerry (Justin Lane-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
13.12.2013

Nimeni nu îşi asumă la Washington responsabilitatea pentru eşecul politicii de susţinere militară a rebelilor sirieni, un element esenţial al strategiei generale a Administraţiei Obama pentru a-l înlătura pe Bashar al Assad, în final abandonat. Cineva trebuie tras la răspundere, scrie într-un editorial, ziarul spaniol ABC.

Decizia de a trimite 'ajutor neletal' rebelilor a fost luată atunci de însuşi preşedintele Obama, dar principala responsabilitate a ceea ce se confirmă azi drept un eşec al diplomaţiei americane în Orientul Mijlociu îi revine secretarului de stat al SUA, John Kerry.

Capturarea unui transport cu ajutoare americane de grupul jihadist Frontul Islamic - scindat din presupusa 'moderată' Armată de Eliberare Siriană (AES) şi care face parte din puzderia de grupări jihadiste ce luptă în Siria - a fost picătura care a umplut paharul.

Încă de la început au existat denunţuri că ajutorul 'neletal' american acordat rebelilor nu este atât de nevinovat cum pare şi că cei care şi-l vor însuşi vor fi islamiştii radicali - mai puternici - şi că Washingtonul nu are nicio garanţie că materialul militar va fi utilizat doar de rebelii prooccidentali.

Cu alte cuvinte, timp de mai multe luni, Administraţia Obama a înarmat grupurile afiliate la Al-Qaeda - dispuse să declare revoluţie Occidentului - şi grupurile jihadiste care se mulţumesc să agite doar lumea musulmană. Responsabilitatea lui Kerry şi a consilierilor lui se extinde la toate domeniile strategiei americane pentru Siria.

Ultima dată convenită pentru conferinţa de pace din Europa este 22 ianuarie. Până luni nu se ştia unde va avea loc, iar vineri nu se ştia nici măcar cine vor fi invitaţii. Pentru că este evident că AES nu este un interlocutor legitim împotriva lui Assad. Casa Albă este dispusă acum să înceapă dialogul cu jihadiştii, când şi-a dat în sfârşit seama de rolul fiecăruia în afacerea războiului civil sirian, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor