Lupta antidrog: Forumul internaţional de la Moscova, în căutare de mijloace mai eficiente

(MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2013

Aproximativ 27 milioane de persoane consumă stupefiante şi circa 200.000 mor anual în lume, scrie în ediţia sa de joi cotidianul Nezavisimaia Gazeta, referindu-se la declaraţiile pe această temă ale directorului executiv al Biroului ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC, United Nations Office on Drugs and Crime), Iuri Fedotov, relatează agenţia RIA Novosti.

Potrivit sursei, un toxicoman din patru este rus. Drogurile vin în Rusia în principal din Afganistan. Cum poate fi remediată această situaţie după retragerea trupelor NATO din Afganistan, aceasta este tema principală a Forumului internaţional antidrog (International Drug Enforcement Conference - IDEC), care a început la Moscova. Este cel mai mare forum antidrog anual, aflat la a 30-a ediţie.

Şefii serviciilor de luptă împotriva stupefiantelor din peste 120 de ţări, precum şi cei ai unor organizaţii internaţionale, precum Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), sunt prezenţi la forumului de la Moscova.

În discursul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că traficul cu droguri face parte dintre ''cele mai mari provocări ale comunităţii internaţionale'' şi reprezintă ''un teren propice terorismului''. El şi-a exprimat convingerea că toate ţările din lume trebuie să se unească pentru eradicarea acestui flagel.

Vladimir Putin nu şi-a ascuns preocuparea în legătură cu creşterea cu 18 % a suprafeţei culturilor de opiu în Afganistan în ultimii ani. Doar 40 % din totalul opinaceelor provenite din Afganistan au fost ulterior capturate.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui Putin, Afganistanul n-are mijloacele de a lupta eficient împotriva traficului cu droguri, în condiţiile în care în 2014 Forţa internaţională de asistenţă pentru securitate (ISAF) îşi va retrage contingentul din ţara asiatică. ''Consecinţele ar putea fi deplorabile, chiar tragice'', a avertizat preşedintele rus, confirmând faptul că Rusia este gata să continue lupta pentru eliminarea traficului cu droguri în cooperare cu ţările membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), ale Uniunii Europene etc. În opinia sa, trebuie eliminată mai întâi baza financiară care alimentează narcomafia.

Sarcina se anunţă dificilă, deoarece, potrivit declaraţiilor şefului Serviciului federal rus de control al stupefiantelor (FSKN), Viktor Ivanov, nici o ameliorare a situaţiei din Afganistan nu este aşteptată în următorii 5-10 ani.

Conform declaraţiilor lui Ivanov, producţia de droguri din Afganistan reprezintă o ameninţare pentru situaţia politico-militară de pe toate continentele, inclusiv în Rusia, unde există deja peste 8 milioane de consumatori de stupefiante, cifră ce ar putea creşte dacă nu se întreprinde nimic. Numai în Afganistan, infractorii au o rezervă de cel puţin 50.000 de tone de opiu în caz de recolte proaste şi scădere a producţiei.

''Propunem unirea eforturilor comunităţii internaţionale pentru eliminarea producţiei de stupefiante în Afganistan. Forţele de poliţie vor fi insuficiente numai ele singure'', a estimat Ivanov. El consideră necesară distrugerea culturilor şi acordarea unui ajutor economic, juridic, educativ şi umanitar în Afganistan.

Viktor Ivanov a fost susţinut de Michele Leonhart, şefa departamentului american antidrog (DEA, Drug Enforcement Administration). ''Obiectivul nostru în Afganistan constă în formarea de poliţişti afgani, cărora li se acordă o asistenţă tehnică, precum şi dezvoltarea securităţii ţării în general pentru ca o forţă operaţională să poată contracara traficul cu stupefiante'', a declarat dna Leonhart, precizând că SUA pregătesc în prezent aproape 10.000 de specialişti afgani pentru a lupta împotriva traficului cu droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor