Lui Locke i s-a spus să se ploconească în faţa Partidului, dar bloggerii îi cer să nu se lase

Bloggerii chinezi au creat o imagine falsă a lui Gary Locke înfăţişat ca supus la critică în stilul Revoluţiei Culturale. Pe pancarda pe care o are atarnată de gât stă scris: "Zbori la clasa economică. Îţi porţi singur bagajul. Ia-ţi cupoane să îţi cumperi cafea". După care numele său este tăiat.
Bloggerii chinezi au creat o imagine falsă a lui Gary Locke înfăţişat ca supus la critică în stilul Revoluţiei Culturale. Pe pancarda pe care o are atarnată de gât stă scris: "Zbori la clasa economică. Îţi porţi singur bagajul. Ia-ţi cupoane să îţi cumperi cafea". După care numele său este tăiat. (aitke/weibo.com)

Deşi Ambasadorul SUA Gary Locke a fost recent calomniat drept un "om banană" pe un blog din China, mulţi alţii au sărit în apărarea lui, punând o vorbă bună pentru un american care se află în partea cea mai proeminentă a spectacolului Chen Guangcheng, care abordează drepturile omului, relaţiile SUA-China şi tulburările în curs de desfăşurare din cadrul Partidului Comunist Chinez.

Catalogarea lui Locke ca "omul banană" a fost făcută de Qin Feng, nepoata unui fost ministru de Externe, care l-a numit aşa când l-a acuzat pe ambasador că "nu a stat liniştit în Ambasadă" şi că a încercat să provoace conflicte interne în cadrul regimului chinez.

"Există vreun protocol al afacerilor externe care să ateste că diplomaţii care interferează cu politica internă pot fi expulzaţi din China?", a scris ea.

Cu toate acestea, Qin a fost imediat criticată de internauţii şocaţi. Unii bloggeri au prelucrat o imagine a Ambasadorului Locke, în care avea agăţat de gât un mesaj ofensator în stilul Revoluţiei Culturale, pentru a-şi bate joc de un regim care se aşteaptă ca străinii să se ploconească în faţa Partidului.

Qin Feng a fost în cele din urmă forţată să îşi şteargă postarea. Ulterior, mai mulţi oameni au început să investigheze trecutul ei, iar acum o acuză că şi-a obţinut poziţia prin legături personale, mai degrabă decât pe merit.

Internauţii au constatat că aceasta a mers de multe ori cu liderii centrali ai Partidului Comunist Chinez în vizite externe şi că l-a lăudat recent pe vice-premierul Li Keqiang ca un "vorbitor elocvent."

Un cercetător amator pe Internet a scris că bunicul lui Qin Feng, Qin Lizhen, şi bunicul ei pe linia maternă, Yang Qiliang, au lucrat amândoi pentru Ministerul Afacerilor Externe, şi că fostul ministru de Externe Li Zhaoxing este unchiul ei.

Tonul caustic al comentariilor lui Qin Feng l-au făcut pe un blogger să le caracterizeze ca pline de "o gândire în stilul războiului rece, îmbibată în sânge roşu [comunist]."

Unii internauţi au încercat să descopere modul în care Qin Feng a devenit o personalitate de televiziune atât de proeminentă. Ei au găsit câteva poze online, care îl prezintă pe unchiul ei întâlnindu-se cu şeful biroului de ştiri al Hong Kong Satellite TV, Gao Hongxing, pe 15 ianuarie.

În luna următoare, Qin Feng a părăsit Phoenix TV şi a devenit director de interviuri pentru Hong Kong Satellite TV.

Înainte de recentele certuri on-line, ziarele controlate de secretarul de partid din Beijing, Liu Qi, ca Beijing Daily, Beijing Times, Beijing News, Beijing Youth Daily şi alte ziare de partid, cum ar fi Global Times, au publicat articole în care atacau Ambasada SUA în legătură cu poziţia acesteia faţ de activistul orb Chen Guangcheng.

Deşi politicienii americani au mers pe o sârmă diplomatică în manevrarea cazului, mulţi chinezi şi-au exprimat online dorinţa ca SUA să spună adevărul în faţa puterii partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe