SUA încearcă să se întâlnească din nou cu dizidentului chinez Chen
Oficialii americani susţin că încearcă să se întâlnească din nou cu dizidentul chinez Chen Guangcheng, care a cerut azil în Statele Unite după ce a plecat din ambasada SUA din Beijing. Confuzia privind cazul lui Chen are loc tocmai când secretarul de stat Hillary Clinton se află în China, pentru discuţii despre securitate şi economie.
Purtătorul de cuvânt al subsecretarului departamentului de stat, Mark Toner, a relatat că oficialii americani au vorbit cu Chen de două ori la telefon şi s-au întâlnit joi cu soţia sa, dar încă mai doresc o întâlnire faţă-în-faţă cu activistul orb.
"Din nou, nu am alte informaţii cu excepţia dorinţei noastre de a ne întâlni cu el în zilele ce urmează", a spus Toner.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat susţine că există "unele indicii" că oficialii americani îl vor putea vedea pe Chen vineri.
Chen a părăsit ambasada SUA miercuri, după un acord care îi permitea relocarea familiei sale şi îi permitea să studieze dreptul la o universitate din China. Dar acesta a început să se destrame în câteva ore.
În convorbirile telefonice pe care le-a avut cu jurnalişti străini, Chen a declarat că doreşte azil în Statele Unite pentru el şi familia lui, deoarece nu mai crede că drepturile şi siguranţa sa mai pot fi asigurate în China.
Chen, care este autodidact în drept, a petrecut patru ani în închisoare, după expunerea avorturilor şi sterilizărilor forţate efectuate de autorităţile chineze în cadrul programului de planificare a familiei. El a fost ţinut sub arest la domiciliu după eliberarea sa din închisoare, în septembrie 2010.
Drama evadării sale din arestul la domiciliu, sosirea lui în secret la Ambasada SUA şi înţelegerea care îi permitea plecarea, plus noua sa cerere de azil, au umbrit discuţiile dintre oficialii chinezi şi cei americani, printre care se află secretarul Clinton şi secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.