Şeful securităţii îl sperie pe Chen pentru a descuraja acţiuni similare viitoare

Zhou Yongkang în Beijing pe 5 martie 2012. Se zvoneşte că s-ar afla în arest la domiciliu, cu toate că a apărut în public joi, 21 martie 2012.
Zhou Yongkang în Beijing pe 5 martie 2012. Se zvoneşte că s-ar afla în arest la domiciliu, cu toate că a apărut în public joi, 21 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Analiză de ştiri

În mijlocul negocierilor tensionate dintre China şi SUA privind soarta lui Chen Guangcheng, un oficial al Partidului Comunist a creat teroare în mod deliberat: Zhou Yongkang.

Zhou este şeful Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL) al partidului, fiind şeful tuturor forţelor de securitate internă şi al organelor de aplicare a legii din China.

În prima noapte de spitalizare a lui Chen, Chen şi familia lui nu au primit mâncare, făcându-l pe Chen să se teamă că răzbunarea a început deja. Forţele de securitate l-au pus pe Zeng Jinyan, un prieten apropiat al lui Chen, sub arest la domiciliu. Ei l-au reţinut şi l-au bătut pe Jiang Tianyong, un avocat pentru drepturi civile care a încercat să-l viziteze pe Chen la spital, şi i-au împiedicat pe suporterii şi prietenii lui Chen să-l viziteze, fără a avea motive legale plauzibile.

Oamenii lui Zhou i-au deconectat din când în când telefonul lui Chen, dar i-au permis acestuia să povestească altora despre experienţele sale. Scopul a fost crearea unei atmosfere de teroare, atragerea atenţiei asupra măsurilor severe, ameninţarea lui Chen şi îngreunarea situaţiei pentru negociatorii americani, inclusiv ambasadorul Gary Locke.

Obiectivul PCC este de a speria poporul chinez şi de a nu urmări tentativa lui Chen de a se "baza pe forţe străine", (o expresie de batjocură în chineză), în timp ce avertizează alte ţări împotriva "intervenţiei în afacerile interne ale Chinei."

Acest lucru este în contrast cu strategia tipică a partidului de a prezenta o mască frumoasă şi de a se răzbuna atunci când atenţia internaţională se micşorează.

Atacurile mass-mediei partidului împotriva SUA şi ambasadorului său, precum şi violenţa faţă de familia şi prietenii lui Chen, sunt destinate publicului. Ele inspiră frică, dar îl subminează pe Chen ca model de urmat şi sperie alte ţări să urmeze exemplul SUA de "implicare în treburile Chinei."

Discreditarea SUA

Diplomaţii americani şi omologii lor chinezi au petrecut şase zile şi nopţi în negocieri intense. În după-amiaza zilei de 2 mai, Chen a fost escortat de Locke şi de alţi oficiali americani la Spitalul Beijing Chaoyang, pentru a primi tratament medical şi a se întâlni cu soţia şi cei doi copii ai săi. Acest lucru s-a întâmplat după ce Partidul a promis să garanteze siguranţa lui Chen şi a familiei lui.

Oficialii americani au declarat că oficialii chinezi au fost de acord sa îl trateze pe Chen într-un mod uman şi să îi permită să se mute, împreună cu familia lui, din satul său într-un loc sigur şi să se înscrie la colegiu.

La doar câteva ore mai târziu situaţia s-a schimbat. Chen s-a găsit în prezenţa forţelor de securitate şi a poliţiei în civil şi a simţit siguranţa familiei sale pusă în pericol. El a spus că vrea să plece din China, alături de familia sa, cât mai curând posibil.

Personalul lui Zhou Yongkang au făcut acest lucru în mod deliberat. Ei au ocupat şi casa lui Chen din Shandong, ameninţându-i soţia şi copiii. Ei au mâncat la masa din bucătăria lui şi au transformat casa lui Chen într-o închisoare, montând şapte camere de supraveghere în interiorul casei şi un gard electric afară.

Aceste manevre au pus Statele Unite într-o poziţie dificilă, iar oficialii americani s-au confruntat cu o reacţie violentă pentru că l-au trădat pe Chen. VOA a raportat că turnura dramatică a incidentului i-a supărat foarte mult pe activiştii chinezi pentru democraţie şi drepturile omului, care, deşi au fost pro-SUA de-a lungul istoriei, critică acum administraţia Obama pentru că i-au permis lui Chen să părăsească ambasada.

"Faptul că acordul pe care China şi Statele Unite l-au stabilit în legătură cu Chen Guangcheng a devenit ineficient, a fost teribil de incomod pentru Statele Unite, Hu Jintao, Wen Jiabao şi Xi Jinping", în conformitate cu comentatorul pe probleme chineze cu sediul în Washington, Shi Zangshan. "Cât timp mai există PCC, nu există nicio speranţă pentru reformă său modificarea acestor lucruri."

Mulţi oameni din interiorul şi din afara Chinei s-au îndoit de la început că PCC ar putea acţiona în conformitate cu promisiunea sa. Stimulentul încălcării promisiunii şi discreditării SUA a fost mult mai mare.

Media chineză îl ameninţă pe Chen

Chen Guangcheng a fost închis pentru relevarea adevărurilor întunecate din spatele punerii în aplicare a politicii privind un singur copil a guvernului din Linyi şi a abuzului violent al drepturilor femeilor. Oficialii din Linyi, provincia Shandong, l-au condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare. Dar când a ieşit din închisoare, întreaga sa familie a fost pusă sub arest la domiciliu.

Nici unei agenţii mass-media din China nu i-a fost permis să raporteze despre evadarea lui de săptămâna trecută.

Dar Partidul a fost vizibil furios. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Liu Weimin, a pretins scuze din partea Statelor Unite şi a acuzat SUA de amestec în treburile Chinei.

The Times Global a contraatacat cu un articol publicat pe 2 mai, înainte ca să fie pus brusc offline. Un articol de pe 3 mai a acuzat mass-media occidentală de transformarea situaţiei "într-un impas."

Iar pe 4 mai, mass-media de la Beijing a început defăimarea lui Chen Guangcheng şi a lui Gary Locke, susţinând că Chen este "un instrument folosit de SUA pentru a ponegri China." Locke a fost descris ca un intrigant.

Daily Beijing, care este redactat de Liu Qi, un oficial aliat al fracţiunii lui Jiang, s-a implicat în condamnare. Chen a fost descris ca un "personaj anti-societate şi anti-sistem", care reprezintă de fapt interesele "Taiwanului şi forţelor occidentale anti-China." Chen este acum "o piesă de şah."

PCC se teme că SUA va "interveni" în politica chineză, care are o judecată foarte proastă dacă ar fi să luăm în considerare monitorizarea siguranţei lui Chen Guangcheng. Pentru a salva imaginea PCC şi a interzice SUA să monitorizeze drepturile omului, mai întâi l-au păcălit pe Chen să iasă, apoi l-au ameninţat şi, în final, vor face să se creadă că l-au dat afară din ţară.

În acelaşi timp, Zhou Yongkang este speriat de cele trei cereri ale Chen Guangcheng adresate lui Wen Jiabao. Primul a fost investigarea acţiunilor interne întunecate ale Comitetului pentru Afaceri Politice şi Legislative.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.