Avocatul orb aflat sub protecţia SUA aduce presiune asupra regimului chinez
alte articole
Chinezii care caută azil în Statele Unite par să fi ales momentul potrivit pentru a obţine cel mai dramatic efect. În februarie, şeful poliţiei din Chongqing s-a refugiat în consulatul SUA, chiar înainte de vizita în SUA a presupusului nou lider Xi Jinping. Şi acum, la mai puţin de o săptămână, înainte de al patrulea tur al Dialogului Economic şi Strategic Chino-American de la Beijing, avocatul orb de drepturile omului, Chen Guangcheng, şi-a organizat fuga de sub arestul la domiciliu la care fusese constrâns, în casa sa din provincia Shandong.
Primul caz a generat o furtună politică ale cărei efecte se simt încă; nu este clar încă ce prevesteşte pentru regim fuga lui Chen. Oricum, situaţia nu va fi rezolvată în mod simplu, pentru că Chen a anunţat că nu doreşte să părăsească China. Doreşte pur şi simplu să trăiască fără ca ameninţarea cu persecuţia să-i atârne deasupra capului.
Faptul că persecuţia sa a fost executată în mod complet ilegal şi a fost coordonată de către autorităţile centrale, ar putea fi enorm de important pentru caz. Chen Guangcheng era o ţintă în vastul şi sofisticatul sistem de supraveghere, cenzură, represiune şi violenţă care se întinde în întreaga ţară, ajunge în spaţiul cibernetic şi are puterea de a atinge fiecare chinez. În fruntea acestui aparat se află Zhou Yongkang, şeful Comitetului Afacerilor Politice şi Legislative (CAPL), care este responsabil de aproape toate aspectele aplicării legii în China.
Acest fapt nu va fi trecut cu vederea atunci când liderii de Partid vor trebui să cureţe mizeria.
Provocări Diplomatice
Asistentul Secretar de Stat SUA, Kurt Campbell, a sosit pe furiş la Bejing în ziua de 29 aprilie; s-a întâmplat insă că a fost fotografiat de către mass media străină, dar intenţia Departamentului de Stat – care nu şi-a confirmat prezenţa – era de a păstra totul la nivel coborât.
Campbell se va întâlni cu funcţionari ai Partidului într-o tentativă de a înţelege cazul, conform rapoartelor.
Remarcile făcute de către consilierul în chestiuni de securitate naţională, John O. Brennan, pe canalul de ştiri Fox News, duminică, sunt unicul indiciu asupra faptului că administraţia Obama se gândeşte la caz. Brennan a spus că preşedintele încearcă să “echilibreze angajamentul nostru faţă de drepturile omului”, privitor la China.
Candidatul prezidenţial republican al SUA, Mitt Romney, a cerut preşedintelui Obama în data de 29 aprilie să facă tot ce stă în puterea ţării pentru siguranţa lui Chen Guangcheng. Incidentul ţinteşte la “o problemă mai amplă a drepturilor omului în China”, a spus Romney.
“Speranţa mea este că funcţionarii SUA vor lua orice măsură pentru a se asigura că Chen şi membrii familiei sale sunt protejaţi împotriva unei ulterioare persecuţii”, a declarat el, adăugând că “Ţara noastră trebuie să joace un puternic rol în solicitarea de reforme în China şi în susţinerea acelora care luptă pentru libertăţile de care noi ne bucurăm”.
Chen rămâne unde e
După ce a fugit de la locuinţa sa, Chen a publicat un video în care afirma că se afla într-un loc sigur. El i-a cerut lui Wen Jiabao să ancheteze persecuţia la care este supusă familia sa, persecuţie condusă de către CAPL.
Chen a cerut azil de persecuţie, dar nu doreşte să îşi părăsească ţara. “L-am întrebat dacă doreşte să părăsească China, cu adevărat nu doreşte asta, vrea să lupte pentru drepturile sale fundamentale până la capăt, vrea să trăiască viaţa normală a unui cetăţean chinez”, a declarat Bob Fu, Preşedintele ChinaAid cu sediul în Texas.
Yang Jianli, un alt activist important, a declarat într-un interviu acordat postului Vocea Americii, că refuzul lui Chen de a părăsi China ar putea crea mari dificultăţi în dialogul Statelor Unite cu regimul chinez.
O chestiune de lege
Conform ultimelor relatări, Partidul Comunist Chinez (PCC) a început discuţiile cu funcţionarii americani asupra cazului lui Chen, iar într-un articol publicat de către Deutsche Welle se afirma că maşinile de lux identificate ca aparţinând Comisiei Militare Centrale, au rămas parcate în afara ambasadei timp de mai multe zile.
Potrivit Duowei News, PCC a trimis la Ambasada SUA un funcţionar al Ministerului Afacerilor Civile, în timp ce Comisia Populaţiei Naţionale şi Planificării Familiale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Securităţii Publice şi alte departamente, toate ajută la acest caz.
Biroul de Planificare Familială este o agenţie ale cărei politici de control asupra populaţiei au fost aplicate într-un mod atât de brutal în prefectura Linyi, provincia Shandong, încât Chen consideră că trebuie să le denunţe, să le acţioneze în justiţie, pentru ca după aceea să înfrunte furia aparatului de siguranţă publică.
Importanţi funcţionari ai Statelor Unite au vorbit în precedent despre persecuţia la care era supus Chen. Secretarul de Stat Clinton a menţionat pe Chen în public înainte, iar înainte de vizita lui Hu Jintao în Statele Unite din ianuarie trecut, a făcut în mod deschis presiuni asupra regimului să îl elibereze.
La urma urmei, cazul pare să pună Partidul Comunist într-o poziţie mult mai complicată decât cea a Statelor Unite. Nu este clar ce argument legal, dacă există vreunul, ar putea folosi partea chineză împotriva lui Chen.
“Mai precis, ce va cere guvernul chinez Statelor Unite să facă?”, se întreabă Donald C. Clarke, profesor de drept la Universitatea George Washington pe blogul său. “Chen nu este un dat în urmărire; nu a încălcat nicio lege chineză, şi nici nu este acuzat de a fi făcut-o; e perfect legal pentru un cetăţean chinez care se supune legii, să meargă într-o ambasadă americană, dacă ambasada doreşte să îl lase să intre.”
Şi continuă: “Guvernul chinez stă să cadă în propria-i capcană: decizând că este mai uşor să îl persecute pe Chen fără să urmeze sistemul legal formal, acum se confruntă cu consecinţele acelei alegeri. Chen, în sens legal, nu este “evadat” din vreun loc anume”.
Clarke subliniază de asemenea că elemente ale aparatului central de Partid au asistat autorităţile locale în persecuţia pe care acestea au dus-o împotriva lui Chen, de exemplu prin cenzura termenilor folosiţi pe internet, sau mobilizând poliţia din alte zone să îi vâneze pe susţinătorii lui Chen. autorităţile locale din Linyi nu ar fi putut face singure niciunul din aceste lucruri.
Savantul independent chinez, Shi Zangshan, ce locuieşte în Washington, a afirmat că, dată fiind responsabilitatea morală a Statelor Unite de a gestiona cazul lui Chen în acord cu libertăţile civice şi cu statul de drept, şi în contextul divizării partidului la nivel de vârf, între Wen Jiabao şi Hu Jintao de o parte, şi şeful securităţii Zhou Yongkang de cealaltă parte, cazul lui Chen şi presiunile opiniei publice pe care el le generează, ar putea cataliza bine acţiunea liderilor de partid.
“Wen Jiabao, Hu Jintao şi Xi Jinping trebuie să se ocupe de crimele Comitetului Afacerilor Politice şi Legislative, şi să îl pedepsească pe Zhou Yongkang pentru crimele sale”, afirmă Shi.
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.