Lucruri pe care oamenii inteligenţi le fac diferit (I)
alte articole
Mereu am fost fascinat de oamenii care reuşesc să aibă succes şi să echilibreze mai multe domenii din viaţa lor. Dacă mă gândesc la industria divertismentului, îmi vin în minte nume precum Al Pacino, Jack Nicholson sau Anthony Hopkins, iar dacă mă gândesc la lumea afacerilor, primul nume care îmi vine în minte este Steve Jobs. Fiecare dintre noi are exemplele sale atunci când vine vorba de oameni de succes. Întrebarea care se pune este următoarea: care sunt lucrurile pe care aceşti oameni ce se bucură de o viaţă echilibrată, le fac diferit?
De-a lungul timpului mi-a plăcut să studiez vieţile acestor oameni şi să învăţ cât mai multe lucruri. Fie că citeam cărţi, mă uitam la materiale video, citeam articole pe internet, etc, am observat că cei mai mulţi dintre ei nu s-au născut într-o viaţă abundentă. Aceştia şi-au creat cu timpul anumite obiceiuri care i-au ajutat să devină cea mai bună variantă a lor. Mai jos ai o listă cu primele 6 lucruri pe care ei le fac diferit şi sunt sigur că fiecare dintre noi are câte ceva de învăţat de aici:
1. După ce s-au informat, iau decizii logice
Sunt momente în care lucrurile pe care le facem sunt pur si simplu prosteşti pentru că suntem supăraţi sau prea entuziasmaţi. Deşi sunt situaţii în care este bine să-ţi asculţi instinctele, atunci când vine vorba de schimbare pe termen lung, indiferent de domeniul din viaţa ta pe care vrei să-l dezvolţi, deciziile emoţionale te fac de cele mai multe ori să o iei pe arătură.
Deciziile care sunt conduse de emoţii foarte intense au în spate, de cele mai multe ori, o cantitate foarte mică de gândire conştientă. Cel mai bine este să eviţi să laşi emoţiile să-ţi păcălească inteligenţa. Ia-o uşor şi gândeşte lucrurile până la capăt înainte de a lua o decizie importantă.
2. Pleacă în mod constant din zona lor de confort
Unul dintre lucrurile cele mai persistente pe care le văd la oamenii care sunt inteligenţi, dar care ezită să acţioneze atunci când întâlnesc o oportunitate este faptul că au impresia că nu sunt pregătiţi. Cu alte cuvinte, nu se simt confortabil şi cred că mai trebuie să mai înveţe, să mai dobândească nişte abilităţi, experienţă, etc. înainte de a fi apţi de a beneficia de oportunitate. Din păcate, acest tip de gândire nu face decât să sufoce dezvoltarea personală.
Din câte am observat şi la mine, aproape nimeni nu se simte 100% pregătit atunci când apare o oportunitate. Asta pentru că cele mai multe oportunităţi din viaţă ne forţează să creştem emoţional şi intelectual. Practic ne forţează să ieşim din zona noastră de confort, ceea ce înseamnă că iniţial nu ne vom simţi 100% confortabil. Problema este atunci când asociem lipsa confortului cu capacitatea de a fi pregătit.
Momente în care ne putem dezvolta şi în care putem construi ceva frumos vor veni şi vor pleca de-a lungul vieţii. Dacă vrem să facem o schimbare pozitivă şi descoperim ceva nou, va trebui să acţionăm atunci când apar aceste oportunităţi chiar dacă nu ne vom simţi niciodată 100% pregătiţi pentru ele.
3. Se concentrează pe a fi productivi, nu pe a fi ocupaţi tot timpul
Ideea este să munceşti inteligent, nu din greu. Poate că sună ca un clişeu, însă eu cred că este ceva adevărat aici şi sunt foarte puţini oameni care iau în serios această expresie. Doar uită-te în jur. Cei care sunt ocupaţi tot timpul sunt mult mai mulţi decât cei care sunt productivi şi care livrează rezultate.
Oamenii care sunt ocupaţi îi vezi cum aleargă peste tot şi de cele mai multe ori întârzie unde trebuiau să ajungă. Merg la muncă, conferinţe, întâlniri, şedinţe, etc. şi abia dacă mai au timp pentru familie, întâlniri cu prietenii sau să aibă parte de un somn de calitate. Totuşi, dau mail-uri în continuu şi programul lor zilnic este plin de obligaţii. Acest lucru le dă un aer de importanţă, că fac multe lucruri, însă totul este doar o iluzie. Precum un hamster care aleargă pe o rotiţă care, desigur, este foarte ocupat.
Soluţia? Respiră profund de câteva ori şi ia-o uşor. Revizuieşte-ţi lucrurile pe care le ai de făcut şi obiectivele. Prioritizează-le. Când te apuci de ceva, fă doar acel lucru. Acum, treci la acţiune. După aproximativ două ore, ia o pauză scurtă. Acum ia-o de la capăt.
Aminteşte-ţi mereu că rezultatele sunt mult mai importante decât timpul pe care-l petreci pentru a le obţine.
4. Urmăresc să atingă obiective formulate S.M.A.R.T.
Acest tip de formulare, S.M.A.R.T., a început să devină destul de populară şi în România. Este important să ai definit cât mai clar un obiectiv pentru a nu ajunge să-ţi pui piedici singur atunci când vrei să realizezi ceva.
Fiecare literă reprezintă o caracteristică a obiectivului. S de la Specific, M de la Măsurabil, A de la Attainable (Realizabil), R de la Relevant şi T de la Timp, adică să poată fi măsurat în timp. Haide să aruncăm o privire asupra fiecărui element în parte:
Specific – Un exemplu de obiectiv general este următorul: “Vreau să slăbesc.” Însă dacă vreau să-l formulez specific, ar suna aşa: “Mă înscriu la o sală de fitness şi fac sport de 3 ori pe săptămână pentru următoarele 10 luni.” Un obiectiv specific are o şansă mai mare să fie îndeplinit pentru că este definit prin parametri precişi şi este constrâns de timp.
Măsurabil – Este important să existe o modalitate logică prin care să măsori progresul unui obiectiv. Adică, cum îţi dai seama că reuşeşti, că eşti pe drumul cel bun? Poţi să-ţi dai seama dacă obiectivul tău este măsurabil punându-ţi întrebări precum: Cât timp? Câte în total? Cum îmi dau seama că mi-am atins obiectivul? etc. Atunci când îţi măsori progresul, te asiguri că eşti pe traiectorie, că respecţi limitele de timp pe care le-ai stabilit şi simţi acea bucurie că faci progres real, în timp ce persişti către a-ţi atinge obiectivul.
Realizabil – Pentru a fi realizabil, un obiectiv trebuie să reprezinte un anumit lucru pe care vrei şi poţi să-l obţii. Cu alte cuvinte, obiectivul trebuie să fie real. Întrebarea care reiese de aici este următoarea: Cum poate fi îndeplinit obiectivul?
Relevant – Această caracteristică scoate în evidenţă faptul că este foarte important să alegi obiective care contează pentru tine şi pentru ceea ce vrei să faci. De exemplu, un antreprenor care vrea să-şi facă o afacere pe internet, îşi poate seta un obiectiv de genul: “să pregătesc 50 de salate până mâine la ora 15:00.” Este Specific, Măsurabil, Realizabil şi are şi o constrângere de Timp, însă îi lipseşte relevanţa pentru ceea ce vrea să facă de fapt antreprenorul, în mediul online.
Timp – Un obiectiv trebuie să aibă ataşat un cadru de timp, oferindu-i o dată până la care să fie îndeplinit. Când îţi iei un angajament faţă de o dată limită (deadline), acest lucru te ajută să-ţi concentrezi atenţia şi eforturile pentru a-ţi realiza obiectivul înainte sau chiar la data limită. Această componentă a criteriului S.M.A.R.T. are ca scop să prevină acapararea sarcinilor pe care ar trebui să le faci pentru a merge până la capăt, de către diferite distrageri zilnice.
Atunci când creezi în viaţa ta obiective S.M.A.R.T. care sunt cu adevărat importante pentru tine, devii motivat să găseşti modalităţi prin care să le transformi în realitate. Vei dezvolta atitudinea, abilităţile şi îndemânările de care ai nevoie. Astfel vei creşte şansa ca un obiectiv să fie atins. Ceea ce părea la un moment dat de neatins, devine dintr-o dată abordabil şi nu pentru că ţi-ai coborât standardul, ci pentru că ţi-ai extins modul de a gândi.
5. Trec la acţiune imediat, cu determinare şi cu hotărâre
Unii oameni nu ajung niciodată să-şi ducă obiectivele până la capăt sau nici măcar nu încep. De ce? Pentru că nu trec niciodată la acţiune!
Faptul că acumulezi mai multe cunoştinţe nu înseamnă că te dezvolţi. Dezvoltarea apare atunci când ceea ce ştii schimbă modul în care trăieşti. Sunt foarte mulţi oameni care trăiesc într-o confuzie totală. De fapt, nu prea poţi să spui că “trăiesc”, ci doar “există” şi se descurcă de pe o zi pe alta, asta pentru că fac nu ceva, orice, pentru a-şi transforma gândurile în ceva real.
Chiar dacă ai un IQ peste medie şi eşti doctor nu mai ştiu de care, nu poţi să faci nicio schimbare sau progres de niciun fel dacă nu treci la acţiune. Este o diferenţă clară între a şti cum să faci ceva şi să faci acel lucru. Chiar dacă ştii foarte multe lucruri şi îţi merge mintea repede, toate acestea sunt inutile dacă nu treci la acţiune.
6. Evită capcana de a încerca să facă lucrurile perfect
Fiecare dintre noi avem acel dram de perfecţionism. Ne setăm standarde înalte şi dăm ce e mai bun din noi. Dedicăm timp şi atenţie muncii noastre pentru a ne ridica la acele standarde. Dorinţa noastră de a face cât mai bine ne determină să dăm un pic mai mult decât putem, fără să ne oprim, fără să dăm înapoi. Această dorinţă de a face cât mai bine, fără îndoială că ne ajută să obţinem rezultate, cât timp nu ne lăsăm duşi de val şi nu ajungem în extreme.
Însă ce se întâmplă atunci când ne lăsăm duşi de valul perfecţionismului?
Devenim descurajaţi şi dezamăgiţi atunci când nu reuşim să atingem standardul (imposibil) pe care ni l-am setat, ceea ce ne face să nu mai avem tragere de inimă pentru a da piept cu noi provocări sau nici măcar să mai terminăm ceea ce deja am început. Dacă insistăm să punem la punct orice detaliu microscopic, riscăm să fim ineficienţi, să cauzăm întârzieri mari, cantităţi mari de stres şi rezultate mediocre.
De cele mai multe ori, perfecţioniştii adevăraţi au foarte multe probleme atunci când vor să se apuce să facă ceva şi probleme şi mai mari atunci când vor să le ducă până la capăt. Sunt persoane care vor de foarte mult timp să se apuce de o afacere dar până acum nu au făcut-o. De ce? Dacă te uiţi pe lista lor de scuze, totul se reduce la o problemă simplă: sunt perfecţionişti. Ceea ce înseamnă că nu cred că sunt şi nici nu vor crede că vor fi destul de capabili pentru a-şi începe propria firmă.
Aminteşte-ţi că lumea nu recompensează perfecţioniştii şi pe acei oameni care fac lucrurile să se întâmple, care obţin rezultate. Modalitatea cea mai des întâlnită prin care obţii rezultate este de a face greşeli 99% din timp. Cu timpul, trecând prin ani de practică şi imperfecţiuni, poţi să observi anumite momente în care un lucru se întâmplă perfect. Aşa că, a sosit momentul să iei o decizie. Treci la acţiune, învaţă din ceea ce realizezi şi repetă această metodă în toate domeniile vieţii tale.
Aici închei cu primele 6 lucruri pe care oamenii inteligenţi le fac diferit. Revino periodic pe site sau apasă butonul like la pagina de Facebook, Epoch Times România pentru a fi la curent cu următoarele articole care vor apărea. Aminteşte-ţi să aplici tot ceea ce înveţi.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com