Lucruri ciudate pe care le pot face companiile aeriene cu pasagerii. Probabil că nu aveţi habar (video)

Scandalul în care este implicată în prezent compania aeriană United Airlines a redeschis dezbaterea cu privire la ceea ce pot face şi ce nu pot face companiile aeriene în relaţiile cu pasagerii lor.
Un pasager forţat să coboare din avion
Mioara Stoica
14.04.2017

Un pasager care călătorea cu zborul 3411 United Airlines, cu destinaţia Chicago - Louisville, a fost forţat să coboare din avion într-un mod foarte violent. Incidentul a avut loc duminică seară, 9 aprilie a.c., şi totul s-a întâmplat deoarece compania aeriană a vândut mai multe bilete decât locurile disponibile.

Mai întâi membrii companiei aeriene au apelat la voluntari care să renunţe la locurile lor pentru a le ceda angajaţilor companiei. Cum nimeni nu s-a oferit, au ales la întâmplare unele persoane şi le-au forţat să coboare din avion. Printre cei aleşi s-a aflat şi un medic. El s-a opus şi a explicat că trebuie să ajungă urgent la destinaţie deoarece este aşteptat în spital de pacienţii săi. Însă compania aeriană a chemat poliţia şi a fost luat cu forţa.

Întrucât medicul a opus rezistenţă, poliţia l-a târât pe culoarul aeronavei, în timp ce mai multe persoane înregistrau incidentul cu telefoanele mobile. În videoclipurile lansate pe reţelele sociale puteţi vedea cum omul ţipă şi apoi rămâne nemişcat pe podea, însângerat şi inconştient.

Faţa însângerată a pasagerului care călătorea cu United Airlines,  forţat să coboare din avion în mod foarte violent.
Faţa însângerată a pasagerului care călătorea cu United Airlines,  forţat să coboare din avion în mod foarte violent.

Şi, cu toate că CEO-ul companiei United Airlines a cerut scuze în mod public, el şi-a apărat angajaţii asigurând că aceştia „au urmat procedurile stabilite pentru a face faţă situaţiilor de acest gen“.

Dar puteau să facă acest lucru? Iată câteva lucruri pe care companiile aeriene le pot face şi, probabil, nu le cunoaşteţi, relatate de BBC:

1. Puteţi fi forţaţi să coborâţi din avion

A vinde mai multe bilete decât locurile disponibile dintr-un avion este o practică legală. Şi, de asemenea, destul de comună. Dacă se întâmplă acest lucru, de obicei companiile aeriene întreabă dacă există voluntari care sunt dispuşi să renunţe la locurile lor şi îi plasează pe alte zboruri.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, companiile aeriene pot alege pasageri la întâmplare şi îi pot forţa să coboare din avion, la fel ca în cazul companiei aeriene United Airlines. În acest caz, ei trebuie să justifice decizia în scris şi să ofere în schimb compensaţii.

Această politică este numită overbooking (suprarezervare).

Suprarezervarea este termenul utilizat atunci când companiile aeriene vând mai multe bilete decât numărul locurilor disponibile din avion. Potrivit Departamentului de Transport din SUA, acest lucru „nu este ilegal“. Nu este foarte diferit de sistemul european care susţine:

„Majoritatea companiilor exagerează, într-o anumită măsură, în ceea ce priveşte vânzarea locurilor în zborurile lor, pentru a compensa pierderile cauzate de către pasagerii care nu se prezintă. Din acest motiv, unii pasagerii nu sunt îmbarcaţi sau sunt daţi jos din avion. „Când se întâmplă acest lucru, Departamentul Transporturilor impune companiilor să-i întrebe pe pasagerii care nu se grăbesc să renunţe la locuri în mod voluntar, în schimbul unei compensaţii. Toţi pasagerii care nu pot călători au dreptul, cu puţine excepţii, la despăgubiri“.

Departamentul Aviaţiei din Chicago a suspendat un protagonist al videoclipului de mai sus în timp ce analiza cazul, declarând pentru NBC News că atitudinea acestuia nu a fost în conformitate cu procedura obişnuită şi comportamentul respectiv faţă de un pasager „nu este acceptat de către Departament“. Departamentul Federal al Transporturilor investighează dacă societatea a respectat legea în ceea ce priveşte suprarezervarea.

2. Puteţi fi arestaţi şi amendaţi

Se cunosc cazuri de persoane cărora li se interzice accesul în avion, din cauză că nu se supun ordinelor echipajului, sunt violente, călătoresc în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor.

Dar ce se întâmplă când aceste comportamente potenţial periculoase apar atunci când avionul este deja în zbor? Pentru a reduce riscurile, căpitanii aeronavei au autoritate aproape nelimitată atunci când uşile aeronavei s-au închis.

Şi, datorită acordurilor internaţionale, comandanţii sunt autorizaţi să aresteze persoane, să dea amenzi, să scrie ultima voinţă a unui pasager în pragul morţii sau să certifice decesul.

3. Nu vă permit să utilizaţi un bilet pe care l-aţi plătit deja

În unele ţări, companiile aeriene pot anula biletul de întoarcere al unui pasager în cazul în care acesta nu l-a folosit pe cel de dus (dacă biletul era dus-întors), sau în cazul în care a pierdut oricare dintre zborurile într-o călătorie cu opriri multiple.

În Europa, din cauza numeroaselor reclamaţii ale pasagerilor, această clauză, numită No Show, este pe cale să fie declarată ilegală: mai multe instanţe europene au decis în favoarea pasagerilor.

O propunere de modificare a Regulamentului (CE) nr. 261/2004 - care stabileşte norme comune în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborului (deja aprobate de Parlamentul European) - prevede că utilizatorii au dreptul să utilizeze orice zbor fără a fi obligaţi să le utilizeze pe cele anterioare.

Totuşi, noua regulă nu este încă în vigoare şi se aplică doar zborurilor din Uniunea Europeană. Practic, companiile aeriene vă pot forţa să luaţi avionul dacă nu vreţi să pierdeţi restul biletului.

4. Nu vă plătesc întârzierea sau pentru bagaje pierdute

În caz de întârzieri, companiile aeriene sunt obligate să plătească compensaţii economice şi să ofere produse alimentare, băuturi şi apeluri telefonice.

Dar toate acestea depind de motivele întârzierii, de durata acesteia şi chiar de distanţa zborului.

Potrivit reglementărilor internaţionale, companiile aeriene sunt obligate să plătească compensaţii doar pentru întârzieri cauzate de „circumstanţe obişnuite“ (probleme cu echipajul sau cu aeronavele, erori de redactare etc.).

În cazul în care întârzierea este provocată de împrejurări independente de voinţa lor, cum ar fi vremea, acestea nu sunt obligate să dea compensaţii. Mai mult decât atât, în conformitate cu reglementările europene, companiile aeriene trebuie să ofere compensaţii numai pentru călătoriile care au o întârziere de zbor mai mare de 3 ore.

Şi valoarea compensaţiei variază în funcţie de distanţa zborurilor:

- 250 euro pentru zborurile de până la 1.500 de kilometri;
- 400 euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1.500 de kilometri şi pentru toate zborurile cuprinse între 1.500 şi 3.500 de kilometri;
- 600 euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidenţa a) sau b).

Întârzierea este, de asemenea, calculată ţinând seama de ultima destinaţie unde pasagerul va ajunge cu întârziere, în funcţie de timpul programat.

5. Vă pot forţa să rămâneţi în avion până la 3 ore

Un avion plin de pasageri poate aştepta acceeptul pentru decolare dintr-un aeroport timp de până la 3 ore. Doar după ce a fost depăşit acest timp, călătorii au dreptul să obţină permisiunea de a părăsi avionul, dacă doresc.

6. Vă pot obliga să ridicaţi obloanele de la ferestre

Când echipajul unei aeronave vă cere să ridicaţi obloanele de la fereastră nu doreşte să deranjeze.

Obiectivul de dezactivare a luminilor din cabina de pilotaj în timpul decolării sau aterizării pe timp de noapte, sau păstrarea obloanelor deschise atunci când se zboară în timpul zilei, este acela de a permite, în caz de accident, ca ochii să se adapteze la lumina din exteriorul avionului. În caz de evacuare se vede mai bine şi, de asemenea, permite echipelor de salvare să vadă care este situaţia în interiorul avionului.

7. Băile din avion se deschid şi din exterior

Deşi mulţi pasageri cred că băile sunt locurile cele mai intime dintr-un avion, acest lucru nu este real.

Din motive de securitate există, de obicei, un mecanism de închidere, ascuns în spatele bannerului „Fumatul interzis“, pentru a deschide uşa din exterior în caz de urgenţă.

Surse: BBC, Telemundo, Youtube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor