Lovitură pentru OMS - UE doreşte să aibă puterea de a declara măsuri urgente în sănătate

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom, împreună cu liderul chinez Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing (Naohiko Hatta/AFP via Getty Images)

Comisia Europeană a propus miercuri reguli care să ofere UE puterea de a declara o urgenţă de sănătate şi să testeze la stres planurile naţionale de combatere a pandemiilor.

Evoluţia reprezintă o posibilă lovitură pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, criticată pe faţă sau în spatele uşilor închise pentru modul în care a lăsat focarul de virus Wuhan din China să se răspândească în toată Europa, prin minimizarea gravităţii flagelului.

Măsura urmează unei reacţii adesea necoordonate a celor 27 de guverne ale UE la pandemia COVID-19, care la începutul crizei a generat concurenţă cu privire la achiziţiile de echipamente medicale vitale şi la interdicţii de export pentru medicamente.

Conform propunerilor, UE ar putea declara o urgenţă de sănătate publică la nivelul blocului, ceea ce ar implica o mai mare coordonare între statele UE.

În prezent, UE depinde de OMS pentru a declara o astfel de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat mult prea târziu în cazul pandemiei care a lovit Europa la începutul anului.

„Noile reguli vor permite activarea mecanismelor de intervenţie în caz de urgenţă ale UE (..) fără ca aceasta să fie condiţionată de declaraţia proprie a OMS privind o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, menţionează un document al UE, adăugând că o astfel de mişcare ar fi, totuşi, coordonată cu OMS.

Dacă ar fi adoptată, evoluţia ar ştirbi din puterea majoră pe care o are în prezent OMS, întrucât statele UE solicită reforma organizaţiei pentru a soluţiona deficienţele în situaţii de urgenţă.

"Ne-am bazat prea mult pe OMS pentru pandemia COVID-19", a declarat Peter Liese, un parlamentar din partidul cancelarului german Angela Merkel.

„Sub presiunea Chinei, OMS a declarat urgenţa de sănătate prea târziu. Prin urmare, este foarte important să avem posibilitatea de a acţiona la nivel european în situaţii similare viitoare”.

OMS, pe care administraţia Trump a etichetat-o drept o marionetă a Chinei, nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii.

Potrivit propunerilor Comisiei, UE ar ajuta guvernele să pregătească planuri de pandemie şi le-ar evalua şi examina testele de stres, se arată într-un document al UE.

În mod tradiţional, statele UE au ezitat să acorde mai multe competenţe Bruxelles-ului în această privinţă.

În timpul pandemiei, ei au aplicat diferite măsuri naţionale într-o serie de probleme, inclusiv politici de testare pentru cazurile COVID-19, reguli de carantină şi restricţii de călătorie.

Dacă va fi aprobată de guvernele UE şi de parlamentarii UE, Comisia a declarat că propunerile vor fi imediat aplicabile şi ar putea consolida puterile UE de a aborda pandemia actuală, în care majoritatea ţărilor europene înregistrează o creştere a numărului de cazuri.

Bruxelles doreşte să consolideze agenţia de sănătate publică a UE, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, ale cărui recomandări non-binding (neobligatorii), cum ar fi cele cu privire la durata carantinei după contactul cu o persoană infectată, au fost adesea ignorate.

De asemenea, doreşte ca Agenţia UE pentru Medicamente să aibă mai multă putere pentru prevenirea riscurilor unei penurii de medicamente şi dispozitive medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe