Lovitură pentru OMS - UE doreşte să aibă puterea de a declara măsuri urgente în sănătate
alte articole
Comisia Europeană a propus miercuri reguli care să ofere UE puterea de a declara o urgenţă de sănătate şi să testeze la stres planurile naţionale de combatere a pandemiilor.
Evoluţia reprezintă o posibilă lovitură pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, criticată pe faţă sau în spatele uşilor închise pentru modul în care a lăsat focarul de virus Wuhan din China să se răspândească în toată Europa, prin minimizarea gravităţii flagelului.
Măsura urmează unei reacţii adesea necoordonate a celor 27 de guverne ale UE la pandemia COVID-19, care la începutul crizei a generat concurenţă cu privire la achiziţiile de echipamente medicale vitale şi la interdicţii de export pentru medicamente.
Conform propunerilor, UE ar putea declara o urgenţă de sănătate publică la nivelul blocului, ceea ce ar implica o mai mare coordonare între statele UE.
În prezent, UE depinde de OMS pentru a declara o astfel de urgenţă, iar acest lucru s-a întâmplat mult prea târziu în cazul pandemiei care a lovit Europa la începutul anului.
„Noile reguli vor permite activarea mecanismelor de intervenţie în caz de urgenţă ale UE (..) fără ca aceasta să fie condiţionată de declaraţia proprie a OMS privind o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, menţionează un document al UE, adăugând că o astfel de mişcare ar fi, totuşi, coordonată cu OMS.
Dacă ar fi adoptată, evoluţia ar ştirbi din puterea majoră pe care o are în prezent OMS, întrucât statele UE solicită reforma organizaţiei pentru a soluţiona deficienţele în situaţii de urgenţă.
"Ne-am bazat prea mult pe OMS pentru pandemia COVID-19", a declarat Peter Liese, un parlamentar din partidul cancelarului german Angela Merkel.
„Sub presiunea Chinei, OMS a declarat urgenţa de sănătate prea târziu. Prin urmare, este foarte important să avem posibilitatea de a acţiona la nivel european în situaţii similare viitoare”.
OMS, pe care administraţia Trump a etichetat-o drept o marionetă a Chinei, nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii.
Potrivit propunerilor Comisiei, UE ar ajuta guvernele să pregătească planuri de pandemie şi le-ar evalua şi examina testele de stres, se arată într-un document al UE.
În mod tradiţional, statele UE au ezitat să acorde mai multe competenţe Bruxelles-ului în această privinţă.
În timpul pandemiei, ei au aplicat diferite măsuri naţionale într-o serie de probleme, inclusiv politici de testare pentru cazurile COVID-19, reguli de carantină şi restricţii de călătorie.
Dacă va fi aprobată de guvernele UE şi de parlamentarii UE, Comisia a declarat că propunerile vor fi imediat aplicabile şi ar putea consolida puterile UE de a aborda pandemia actuală, în care majoritatea ţărilor europene înregistrează o creştere a numărului de cazuri.
Bruxelles doreşte să consolideze agenţia de sănătate publică a UE, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, ale cărui recomandări non-binding (neobligatorii), cum ar fi cele cu privire la durata carantinei după contactul cu o persoană infectată, au fost adesea ignorate.
De asemenea, doreşte ca Agenţia UE pentru Medicamente să aibă mai multă putere pentru prevenirea riscurilor unei penurii de medicamente şi dispozitive medicale.