Oficial OMS recomandă renunţarea la blocaje drastice pentru a stăvili pandemia

David Nabarro
David Nabarro (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Într-o inversare dramatică a recomandărilor sale privitoare la pandemia produsă de virusul Wuhan, însărcinatul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut liderilor mondiali să nu mai folosească blocajele ca metodă principală de control împotriva răspândirii virusului.

„Noi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu susţinem blocajele ca mijloc principal de control al acestui virus”, a declarat David Nabarro pentru The Spectator într-un interviu difuzat pe 8 octombrie. Este timpul să vă reorganizaţi, să vă regrupaţi, să reechilibraţi resursele, să vă protejaţi personalul din domeniul sănătăţii care este epuizat, dar în general, preferăm să nu o facem”.

Nabarro a subliniat daunele colaterale pe care blocajele le au la nivel mondial, în special în rândul populaţiilor mai sărace.

„Uitaţi-vă doar la ce s-a întâmplat cu industria turismului, de exemplu în Caraibe sau în Pacific, deoarece oamenii nu îşi mai fac vacanţele. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu micii fermieri din întreaga lume, deoarece pieţele lor au fost închise. Uitaţi ce se întâmplă cu nivelurile de sărăcie. Se pare că s-ar putea să avem o dublare a statisticilor privitoare la sărăcia mondială până anul viitor. Se pare că s-ar putea să avem cel puţin o dublare a statisticilor privind malnutriţia copiilor, care nu mai primesc mese la şcoală, iar părinţii lor, proveniţi din familiile sărace, nu şi le pot permite”, a declarat Nabarro.

„De fapt, aceasta este o catastrofă groaznică, la nivel mondial”, a menţionat el. „Aşa că cerem într-adevăr tuturor liderilor mondiali: nu mai folosiţi blocajele ca metodă principală de control, dezvoltaţi sisteme mai bune pentru a limita răspândirea, conlucraţi şi învăţaţi unul de la celălalt, dar amintiţi-vă - blocajele au o consecinţă care nu trebuie ignorată niciodată - fac oamenii săraci să fie din ce în ce mai săraci".

Nabarro nu este singurul om de ştiinţă care se opune blocajelor. O serie de oameni de ştiinţă din domeniul medical sau din domeniul sănătăţii publice şi practicieni din domeniul medical au semnat Marea Declaraţie Barrington, care afirmă că „politicile actuale de blocare produc efecte devastatoare asupra sănătăţii publice pe termen scurt şi lung”.

În rândul semnatarilor se află: „Dr. Martin Kulldorff, profesor de medicină la Universitatea Harvard, biostatistician şi epidemiolog cu expertiză în detectarea şi monitorizarea focarelor de boli infecţioase şi evaluarea siguranţei vaccinurilor; Dr. Sunetra Gupta, profesor la Universitatea Oxford, un epidemiolog cu expertiză în imunologie, dezvoltarea vaccinurilor şi modelarea matematică a bolilor infecţioase; şi dr. Jay Bhattacharya, profesor la Universitatea Stanford Medical School, medic, epidemiolog, economist în domeniul sănătăţii şi expert în politici de sănătate publică, cu specializare în bolile infecţioase şi efectele asupra populaţiilor vulnerabile.

Declaraţia afirmă: „Cea mai bună abordare, care echilibrează riscurile şi beneficiile atingerii imunităţii de turmă, este de a permite celor care prezintă un risc minim de deces să-şi ducă vieţile în mod normal pentru a-şi construi imunitatea la virus prin infecţii naturale, protejându-i, în acelaşi timp, pe cei care prezintă cel mai mare risc”.

Cu puţine excepţii, liderii mondiali au urmat exemplul regimului comunist chinez atunci când au răspuns la pandemie, impunând blocaje fără precedent.

Suedia, care nu a impus restricţii asupra libertăţilor de mişcare, a înregistrat un procent mai mic de decese decât unele oraşe şi naţiuni care au făcut acest lucru.