Liviu Pop s-a gândit să-i dea o lecţie de gramatică lui CTP, dar n-a ieşit tocmai bine din poveste
alte articole
Nemulţumit de criticile adresate de Cristian Tudor Popescu, ministrul PSD al Educaţiei, Liviu Pop, a încercat să-l ironizeze la rândul său pe jurnalist, însă n-a ieşit tocmai bine din poveste.
„Dacă tot e sfârşit de săptămână... Domnul Cristian Tudor Popescu mă acuză într-o emisiune la radio că "violez limba română cu perversiuni o dată la câteva zile, la propriu, nu la figurat". Ba mai mult, ca un adevărat profesor, cu accent pe "o", cum îi place domniei sale să zică, sau mai bine zis, ca un cerber al limbii române, nu ezită să intervină şi să sancţioneze, în direct, greşelile de exprimare ale ascultătorilor. Dar vai, noi, ascultătorii, cum să-l sancţionăm pentru greşeala domniei sale: "....90 şi din populaţie nu aveau ştiinţă de carte, nu aveau o brumă de cultură..."? (minutul 42:25) Audiţie plăcută!
Tema emisiunii mi-a plăcut: "Problema educaţiei - care este principala problemă a învăţământului preuniversitar din România, ce-l ţine pe loc?" Mi-a atras atenţia, cred, cuvântul "problemă". Mă duce mereu cu gândul la cealaltă semnificaţie, problemă de matematică, şi poate sunt uşor nostalgic acum, dar mereu mi-a plăcut să rezolv probleme, de aceea am şi ales să studiez matematica. Revenind la subiectul emisiunii, problemele din învăţământul preuniversitar sunt multiple şi diverse. Poate că principala problemă nu o reprezintă manualele sau auxiliarele, dar, cu siguranţă, este una dintre ele. Cred că pornind de la ipotezele date, prin calcule şi prin raţionamente logice, tarele din sistem trebuie rând pe rând identificate şi rezolvate”, a scris Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.
Replica jurnalistului Cristian Tudor Popescu nu s-a lăsat mult aşteptată.
„Violatorul în serie al limbii române o comite din nou. De data aceasta încearcă să mă violeze şi pe mine, numai că nu reuşeşte. Dacă i se potrivea până acum o parafrază de genul "Dacă tăcea, agramat rămânea", acum i se potriveşte o alta: "Prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul". Dânsul pretinde că am comis un dezacord. Cum sună propoziţia respectivă, 90%, n-am mai pus la sută acolo, se subînţelege, spun, în text, că la "începutul secolului XIX România era compusă din analfabeţi", apoi urmează fraza incriminată de domnul ministru, "90% din populaţie", zice domnul ministru că ar fi trebuit să spun "n-avea" la singular, "n-avea ştiinţă de carte" şi pretinde că aceasta ar fi o greşeală. La ce întrebare răspunde subiectul? Haideţi să o luăm ca la cursul elementar: la întrebarea "cine?". La întrebarea „cine?” răspunde „populaţie” în cazul de faţă? Asta ar falsifica complet sensul frazei: ar fi însemnat că eu spuneam populaţia nu avea ştiinţă de carte, în întregimea ei. Ori, subiectul e "90%", 90% din populaţie, nu toată populaţia, "nu aveau", pentru că se acordă cu numeralul, cu subiectul "90%", stimate domnule Pop. Scoateţi „din populaţie”, care e un determinant acolo, scoateţi-l şi rezultă "Analfabeţi. 90% nu aveau ştiinţă de carte", cum o să se spună "90 nu avea ştiinţă de carte"? Se spune „90% aveau ştiinţă de carte”, pentru că e vorba de un substantiv colectiv, "populaţia", compus din entităţi, din fiinţe, din oameni. Nu e vorba, de exemplu, de 90% din pământ, dacă ar fi vorba, spui "90% din pământ avea dăunători", pentru că e nediferenţiat "pământul", în timp ce populaţia este compusă din entităţi, gramatica precizează cum se tratează substantivele colective care privesc entităţi inanimate şi animate. Subiectul e 90% şi fraza e corectă aşa cum am formulat-o eu: "90% din populaţie nu aveau ştiinţă de carte". Aşa cum nu are domnul ministru al Învăţământului ştiinţă de carte.
Părinţii, elevii din ţara asta ce mai pot crede despre sistemul de educaţie din România? Ce mai pot să creadă, când acest ins rămâne în funcţia de ministru al Învăţământului? E vorba nu doar de dumnealui, ci de cine l-a pus acolo şi cine îl ţine în funcţie: cei din alianţa de guvernare, domnii Dragnea şi Tăriceanu, pe domnul Pop care îşi bate joc de limba română, bunul simţ şi de logica elementară în fiecare zi”, a reacţionat jurnalistul, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.